De gemeente Tynaarlo gaat onderzoeken of de Hoofdweg in Eelde ingericht kan worden als een 30-kilometerweg, tot genoegen van Fietsersbond Kop van Drenthe.
De gemeente Tynaarlo gaat onderzoeken of de Hoofdweg in Eelde ingericht kan worden als een 30-kilometerweg, tot genoegen van Fietsersbond Kop van Drenthe.

Fietsersbond: maximaal 30 kilometer per uur op Hoofdweg Eelde

Algemeen

EELDE - De Fietsersbond Kop van Drenthe is blij dat de gemeente Tynaarlo gaat onderzoeken of de Hoofdweg in Eelde een 30-kilometerweg kan worden. Dat schrijft de Fietsersbond in een brief aan het college van B en W en de gemeenteraad. 

In het huidige voorstel voor de herinrichting van de Hoofdweg wordt de weg beschouwd als een zogenaamde gebiedsontsluitingsweg, met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Tijdens een raadsvergadering in september gaf een aantal omwonenden aan zich niet gehoord te voelen in hun wens van de Hoofdweg een 30-kilometerweg te maken. Ook raadsleden hadden hier vragen over. Volgens wethouder Hanneke Wiersema van de gemeente Tynaarlo is zorgvuldig afgewogen waarom de Hoofdweg een 50-kilometerweg zou moeten blijven. ,,Maar ik zie ook dat dit de zorgen van aanwonenden en de gemeenteraad niet wegneemt. Die signalen neem ik serieus. Daarom laten we het scenario voor een 30-kilometerweg uitwerken.”

Hoewel de wethouder benadrukt dat het slechts om een verkenning gaat, is de Fietsersbond Kop van Drenthe blij dat de gemeente gaat onderzoeken of de maximumsnelheid op de Hoofdweg teruggebracht kan worden naar 30 kilometer per uur. ,,Wij zijn voorstander van de Hoofdweg als een erftoegangsweg, met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur en een onverplicht fietspad”, zo schrijft de Fietsersbond in een brief aan het college van B en W en de gemeenteraad. ,,Het onverplicht fietspad is vooral nodig om de meer kwetsbare fietser veiligheid en ruimte te bieden. Door een onverplicht fietspad kan de bakfiets, snelle fietser en scooter naar de rijbaan, en dat kan veiliger met een 30 kilometer per uur-regime.”

Volgens de Fietsersbond zijn extra maatregelen nodig om op de Hoofdweg een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur realistisch en geloofwaardig te maken. Zo pleit de Fietsersbond voor het gelijkwaardig maken van kruisingen; de Hoofdweg zou dan niet langer een voorrangsweg zijn. Op kruispunten zou een plateau toegepast moeten worden. ,,Dit werkt snelheidsremmend en benadrukt de gelijkwaardigheid van het kruispunt.” Daarnaast hoopt de Fietsersbond dat de zes eiken die op de nominatie staan gekapt te worden behouden kunnen blijven. ,,Bijvoorbeeld door de rijbaan ter plaatse te versmallen, wat ook snelheidsremmend werkt.”

Fietsersbond Kop van Drenthe wil af van parkeerplaatsen die haaks op de rijrichting liggen en parkeerplaatsen waarvoor automobilisten eerst het fietspad moeten kruisen. ,,We zijn blij dat mogelijkheden voor parkeren in zijstraten onderzocht worden en hopen dat dit het parkeerprobleem voldoende oplost. Misschien kunnen in overleg met middenstanders aan de Hoofdweg anders voldoende parkeerplaatsen op hun grond gecreëerd worden.” Bushaltes dienen volgens de Fietsersbond aangelegd te worden tussen fietspad en rijbaan. De Fietsersbond mist in de plannen voor de herinrichting van de Hoofdweg goede voorzieningen om fietsen te kunnen parkeren bij de bushaltes.