Afbeelding

Expositie ‘Zuidlaren van Toen’ in Galerie Mozaiek

Algemeen

ZUIDLAREN - In de galerie van woonzorgcentrum Mozaiek aan de Ludinge in Zuidlaren is van 23 oktober tot en met 6 december de expositie ‘Zuidlaren van Toen’ te bezichtigen. De expositie omvat aquarellen van Bineke Terpstra.

Bineke Terpstra schilderde een reportage over oud Zuidlaren uit de tijd van haar vader en haarzelf. Vader werd geboren in de Eerste Wereldoorlog (in 1916) en zij in de Tweede Wereldoorlog (in 1944). Door armoede in de tussenliggende periode veranderde Zuidlaren nauwelijks. Tijdens de eerst gemaakte aquarellen leverde dat veel gezellige gespreksstof op tussen vader en dochter. Nadat haar vader overleed, werd de tas met schilderingen in een hoek gezet en er pas jaren later weer uitgehaald om opnieuw aan de serie te kunnen werken.

Terpstra’s gevarieerde schilderwerk in olieverf, acrylverf en aquarel werd de laatste tijd op een laag pitje gezet voor het afronden van de reportage oud Zuidlaren. Dat afronden viel niet mee, want er zijn altijd méér monumentale gebouwen en nostalgische plekjes in Zuidlaren die aan bod zouden kunnen komen om geschilderd te worden. Na de 34e aquarel besloot Terpstra er een punt achter te zetten. Ze koos vanaf het begin voor de kleur sepia, om de oudheid van de aquarellen te versterken. Bijzonder is dat ze bij elk schilderij teksten heeft gemaakt met wetenswaardigheden voor de liefhebbers.

Terpstra tekent en schildert al vanaf het moment dat ze een potlood en penseel  kan vasthouden.  Ze volgde later cursussen en studeerde een paar jaar kunstgeschiedenis. Terpstra gaf 25 jaar schildercursussen in haar eigen atelier.  Ze organiseerde voor haar leerlingen regelmatig exposities en eveneens op haar werk deed ze dat voor GGZ- en Lentis-cliënten in De Kimme. Terpstra zelf exposeerde niet vaak. Een paar keer in Zuidlaren en omgeving en ze werd een keer gevraagd voor het kunstenaarsdorp Bergen.

Bij het tot stand komen van de aquarellen plus de informatie over oud Zuidlaren kon ze een beroep doen op Hennie en Hans Fidder van de Historische Vereniging Zuidlaren. Na de expositie in Galerie Mozaiek worden de werken geschonken aan de Historische Vereniging Zuidlaren. De expositie is van 23 oktober tot en met 6 december dagelijks te bezichtigen van 9.30 tot 17.00 uur.