De nieuwe subsidieregeling stimuleert ook de ontwikkeling van collectieve zonnedaken.
De nieuwe subsidieregeling stimuleert ook de ontwikkeling van collectieve zonnedaken.

Drentse subsidie voor collectieve energieprojecten

Algemeen

DRENTHE - De provincie Drenthe komt met een subsidieregeling om collectieve energie-initiatieven te ondersteunen. Hiervoor wordt 300.000 euro uitgetrokken. Aanvragen kunnen vanaf 1 januari worden ingediend.

De subsidieregeling geldt voor zowel nieuwe energiecoöperaties als voor bestaande initiatieven die zich verder willen ontwikkelen door bijvoorbeeld nieuwe postcoderoosprojecten op te starten. Bij deze projecten worden grote daken gebruikt voor de productie van zonnestroom. Bewoners van een bepaald postcodegebied kunnen participeren. In ruil voor hun inleg ontvangen zij 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting. Ook nemen ze de geproduceerde stroom af. Wordt er teveel opgewekt, dan wordt dit geleverd aan het aangrenzende postcodegebied. 

In Drenthe zijn momenteel ongeveer honderd burgerinitiatieven die zich bezighouden met energiebesparing en het opwekken van hernieuwbare energie. Een deel van deze initiatieven is van lokale energiecoöperaties. Voor het oprichten van nieuwe energiecoöperaties en het opschalen van bestaande projecten zijn extra financiële middelen noodzakelijk. In de oprichtingsfase hebben collectieven geen of nauwelijks middelen om stappen te ondernemen. Daarnaast hebben de vrijwilligers in een lokaal initiatief behoefte aan professionele ondersteuning om projecten daadwerkelijk te laten slagen. Met deze nieuwe provinciale regeling kunnen inwoners van Drenthe via lokale initiatieven zelf aan de slag met maatregelen die verband houden met de energietransitie.