In Drenthe zijn dit jaar maar liefst 20.000 bomen en struiken geplant. (foto Landschapsbeheer Drenthe)
In Drenthe zijn dit jaar maar liefst 20.000 bomen en struiken geplant. (foto Landschapsbeheer Drenthe)

Recordaantal bomen en struiken geplant in Drenthe

Algemeen

TYNAARLO - In de provincie Drenthe is in 2020 een recordaantal bomen en struiken geplant. Nooit eerder leverde Landschapsbeheer Drenthe zoveel plantgoed aan bewonersgroepen en erfeigenaren. Meer dan 20.000 stuks bosplantsoen zijn en worden in de hele provincie aangeplant op erven en bij bewonersinitiatieven.

Stefan Pronk van Landschapsbeheer Drenthe is trots op de behaalde resultaten: ,,Het laat de betrokkenheid van de inwoners van Drenthe bij de natuur en het landschap zien. Bomen leggen CO2 vast, waarmee het planten van bomen bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. Daarnaast zorgt vergroening in versteende gebieden tot vermindering van hittestress. Bovendien is het planten van bomen en struiken goed nieuws voor de biodiversiteit. Vogels eten de bessen van struiken en wilde bijen zijn afhankelijk van nectar en stuifmeel, die ze bijvoorbeeld vinden op wilgen.”

Onder de naam Streekbeheer ondersteunt Landschapsbeheer Drenthe bewoners- en vrijwilligersgroepen die zich bezighouden met het realiseren van hun groene wensen. In verschillende Drentse gemeenten maken deze initiatiefgroepen aanspraak op een zogenaamde stimuleringsregeling, waar vanuit ze beplanting en advies krijgen van Landschapsbeheer Drenthe. Ook particulieren dragen hun steentje bij. Op verschillende plekken in de provincie ondersteunt Landschapsbeheer Drenthe grondeigenaren bij het natuurvriendelijk en/of karakteristiek inrichten van hun erf.

Dankzij het groeiende aantal groene initiatieven in de provincie, ziet Landschapsbeheer Drenthe jaarlijks een toename in de aanvragen voor plantgoed. Dit jaar wordt een record gevestigd en worden meer dan 20.000 bomen en struiken afgeleverd en geplant door lokale initiatiefnemers.

Ook in 2021 lijkt deze groei door te zetten. Pronk: ,,Gezien de aandacht die vanuit de overheid via de Nationale Bossenstrategie gegeven wordt aan de aanplant van bomen en struiken, verwachten we dat de komende jaren ook volop geplant zal worden in Drenthe.”

Het plantgoed dat door Landschapsbeheer Drenthe wordt geadviseerd en beschikbaar gesteld is inheems, autochtoon en zoveel mogelijk passend bij de streek. Het zijn bomen en struiken die van origine in Drenthe groeien, geschikt zijn voor de bodemomstandigheden en passend zijn qua cultuurhistorie en landschappelijke waarden.