Afbeelding

Zuidlaarderhof en Knarrenhof slaan de handen ineen

Algemeen

TYNAARLO - De Initiatiefgroep Zuidlaarderhof en de Stichting Knarrenhof gaan samenwerken voor de ontwikkeling van een ‘meergeneratiehof’ op het Prins Bernhardhoeve-terrein in Zuidlaren. 

Ingeborg Visscher, lid van de Initiatiefgroep Zuidlaarderhof, licht de samenwerking toe: ,,Wij hebben in september 2020 ons concept voor het PBH-terrein aan de gemeente Tynaarlo aangeboden. Daarbij hebben we ook een ronde gemaakt langs allerlei partijen die mee zouden kunnen en willen denken, vanuit hun eigen expertise. Denk aan ontwerpers, financiers, woningcorporaties, adviseurs, bouwers en lokale betrokkenen. Dat was een inspirerende kennismaking.”

De Initiatiefgroep zocht tevens contact met Stichting Knarrenhof: ,,Bij ons initiatief voor Zuidlaarderhof hebben zich inmiddels zo’n 100 belangstellenden aangemeld, waaronder ook veel senioren uit Zuidlaren en omgeving. Daarom lag het voor de hand om tevens met Stichting Knarrenhof in gesprek te gaan. Ook bij hen hebben zich inmiddels al veel geïnteresseerden voor een Knarrenhof in het dorp gemeld.’’

Een eerste gesprek vond plaats tussen de leden van de Initiatiefgroep (Ingeborg Visscher, Maaike Martens en Kees de Graaf) met de lokale ‘trekkers’ vanuit Stichting Knarrenhof; Liesbeth van Koelen en Bert Pathuis. ,,Vanuit de landelijke stichting dachten ook Peter Prak en Ruben Beens mee en datzelfde deed Jan Slangen vanuit zijn ervaringen in Eelde-Paterswolde. Het bleek dat we al heel snel op één lijn zaten en de kansen zagen voor een hof waarin meerdere generaties samen wonen.”

Uit de enquête die Zuidlaarderhof onlangs onder de belangstellenden uitvoerde, blijkt dat ook daar instemmend op het eerste concept voor het PBH-terrein wordt gereageerd. Visscher: ,,Er bestaat veel vraag naar de manier van wonen die we hier hebben voorgesteld, van jong tot oud. We krijgen ook veel vragen in Zuidlaren: hoe staat het er nu ermee, wanneer gaan jullie beginnen? Dat is een prima basis om verder mee te gaan werken. We zijn ook zeer content met de steun die nu vanuit de gemeenteraad van Tynaarlo wordt aangekondigd. Daarmee komt het plan voor Zuidlaarderhof echt in een stroomversnelling.”

Visscher doelt daar mee op de motie die dinsdag in de raadsvergadering aan de orde is gekomen. De fracties van CDA, D66, Leefbaar Tynaarlo, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en Gemeentebelangen vragen in deze motie het college om met spoed actie te ondernemen om het vestigen van een specifieke vorm van ouderenhuisvesting, zoals een Knarrenhof, mogelijk te maken. In de motie wordt speciale aandacht gevraagd voor het realiseren van de plannen voor Het Hof van Paterswolde op de locatie ‘Bladergroenschool’ in Paterswolde. Daarnaast vragen de fracties het college ook actie te ondernemen om de lopende initiatieven op dit gebied in Vries en Zuidlaren te faciliteren. De fracties verwachten dat het college inventariseert wat er per initiatief nodig is om de noodzakelijke ruimtelijke procedures met een positief resultaat te doorlopen. De fracties verwachten hierover voor 1 maart 2020 uitsluitsel. Alleen de fractie van VVD hoorde niet bij de indieners van de motie, maar ook deze partij wil dat het college haast maakt.