Greet Battjes van landgoed Bosch en Vaart helpt bij de aanplant van een linde. (foto Natuur en Milieufederatie Drenthe)
Greet Battjes van landgoed Bosch en Vaart helpt bij de aanplant van een linde. (foto Natuur en Milieufederatie Drenthe)

Eerste 20.000 bomen van Plan Boom Drenthe geplant

Algemeen

VRIES – Op landgoed Bosch en Vaart bij Vries zijn zes winterlindes geplant in het kader van het project Plan Boom Drenthe.

Een miljoen extra bomen in Drenthe in vier jaar tijd: dat is de ambitie van Plan Boom Drenthe. In 2020 zijn de eerste 20.000 bomen geplant. Daarmee hebben de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Landschapsbeheer Drenthe en Het Drentse Landschap de basis gelegd om de komende jaren samen met bewoners, boeren, bedrijven, overheden en particuliere grondeigenaren nog veel meer bomen te planten. Deze bomen leggen niet alleen CO2 vast, maar leveren ook een bijdrage aan de biodiversiteit en landschapskwaliteit in Drenthe.

Dit jaar zijn vooral bewonersgroepen en particulieren ondersteund bij de vergroening van hun dorpen en erven. Maar ook landgoed Bosch en Vaart heeft een bijdrage geleverd aan Plan Boom Drenthe. Tussen het landgoed en natuurgebied De Hondstong van Het Drentse Landschap ten noorden van Vries ligt een perceel weiland dat recent verworven is om als een ecologische verbinding tussen het landgoed en De Hondstong te worden ingericht. Half december zijn hier met hulp van Het Drentse Landschap zes prachtige winterlindes geplant. De aanleg van een poel volgt nog en met gericht beheer is het de bedoeling om uiteindelijk bloemrijk grasland te realiseren.