Het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries.
Het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries.

Tynaarlo: geen Joodse eigendommen gekocht in WO II

Algemeen

TYNAARLO - De voormalige gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren hebben in de Tweede Wereldoorlog geen in beslag genomen Joodse eigendommen aangekocht. Dat laat het college van B en W van de gemeente Tynaarlo weten in reactie op vragen van de ChristenUnie-fractie.

Fractievoorzitter Henny van den Born van de ChristenUnie in Tynaarlo vroeg het college om na te gaan of in beslag genomen bezittingen van Joodse inwoners zijn gekocht door de voormalige gemeenten Eelde, Vries en Zuidlaren. Maar dat is niet het geval, zo stelt het college op basis van archiefonderzoek. ,,Voor zover wij kunnen achterhalen zijn er door de drie voormalige gemeenten geen panden aangekocht van Joodse inwoners. Wel is in het archief een bevel tot inbeslagname aangetroffen van twee Joodse winkelpanden en een woning. Dit is gebeurd door OMNIA: een trustmaatschappij die Joodse ondernemingen te gelde maakte voor het Duitse Rijk. De panden zijn door OMNIA verkocht aan inwoners van de gemeente Zuidlaren.”

Volgens het college blijkt verder uit openbare bronnen dat een aantal panden van Joodse inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog is verkocht aan particulieren. Uit onderzoek blijkt echter dat de gemeente hierin geen rol heeft gespeeld.

!