Verzorgingstehuizen passen de bezoekersregeling aan. (Foto: Henry Koops)
Verzorgingstehuizen passen de bezoekersregeling aan. (Foto: Henry Koops)

Verpleeghuizen beperken bezoek

Algemeen

REGIO - Dat de situatie in veel verpleeghuizen uiterst zorgwekkend is, is allang bekend. Op veel locaties zijn besmettingen en uitbraken, waarbij soms hele afdelingen besmet zijn en een toenemend aantal medewerkers thuis moet blijven vanwege besmetting. De situatie is ook niet eerder zo nijpend geweest als nu. Het vaccin voor bewoners is onderweg, maar of het op tijd komt wordt steeds meer de vraag. Als antwoord daarop zien de Verzorg- en Verpleeghuizen in Drenthe zich genoodzaakt om het bezoek in hun huizen weer te beperken. Dit volgt op het advies van GGD Drenthe om maatregelen te nemen die het risico op besmetting door bezoek zo klein mogelijk maken.

,,We zien geen andere oplossingen meer”, vertelt woordvoerder Mariska Roeters van ZZWD. ,,De VVT’s (Verzorging, Verpleging en Thuiszorg, red) doen al maanden alles wat ze kunnen om ervoor te zorgen dat bewoners en medewerkers zoveel mogelijk gezond en veilig blijven. We zien helaas het aantal besmettingen nog steeds toenemen, en nu staat ook de Britse coronavariant voor de deur. Zonder vaccin voor onze bewoners staan we met onze rug tegen de muur”. Hans Kox van GGD Drenthe adviseert om risico op besmetting door bezoek zo klein mogelijk te maken. ,,Hoewel we begrijpen dat de sociaal-maatschappelijke impact van deze maatregelen zeer groot is, willen wij dit dringend in overweging geven”, aldus Kox.

Sinds 12 januari is een start gemaakt met de vaccinatie van medewerkers. De bereidheid onder het zorgpersoneel hiervoor is hoog, maar nog niet iedereen heeft hiervoor een afspraak kunnen maken door een tekort aan vaccin. Vanuit de Rijksoverheid is tevens aangekondigd dat maandag 18 januari gestart zou worden met vaccinatie van verpleeghuisbewoners. ,,We kunnen niet wachten”, verzucht Roeters. ,,Alleen is het inmiddels 19 januari en nog werkelijk niemand weet wanneer het vaccin nu eindelijk echt komt. Het voelt als een kapseizend schip vol kwetsbare passagiers, terwijl de kade reeds in zicht is. Echt heel frustrerend, want de vraag is of we iedereen kunnen redden als de Brit ons entert ”.

Om het razende tempo van het oprukkende (Britse) virus enigszins te vertragen heeft het OMT het dringende advies gegeven om de mogelijkheden voor bezoek in de verzorgingshuizen weer sterk te beperken. Dit om de risico’s op besmetting in de huizen van buitenaf te verkleinen. Hoewel de VVT’s hun eigen beleid hierop maken en dit ook via hun eigen websites communiceren, zal het er bij velen op neer komen dat er minder mensen op bezoek mogen komen op minder momenten. ,,Het is absoluut niet wat je voor je bewoners wilt”, aldus bestuurder Ria Knotters van de Westerkim. ,,Maar het is een van de weinige dingen die we nog kunnen doen in afwachting van de komst van het vaccin voor onze bewoners. We proberen zo tijd te kopen, het is echt een race tegen de klok.”