De schaapskudde van het Stroomdal gaat in het weekend niet meer de hei op (Foto: Andre Brasse)
De schaapskudde van het Stroomdal gaat in het weekend niet meer de hei op (Foto: Andre Brasse)

Schaapskudde Stroomdal in weekend niet de heide op

Algemeen

AA EN HUNZE - De herders van schaapskudde het Stroomdal uit Schipborg gaan niet meer in het weekend met hun schapen de heide op. Ze zijn het a-sociale gedrag van de wandelaars beu. Ze haalden hiermee het landelijke nieuws. 

,,Het is ook een landelijk probleem”, geeft herder Reinier van Klinken aan. ,,Ik hoor uit verschillende regio’s dezelfde verhalen. Het is natuurlijk te waarderen dat mensen van de natuur genieten, maar in de weekenden trekt men in groten getale de natuur in. Het wordt te veel en wij kunnen ons werk niet goed doen. Het zou fijn zijn als men zich aan de regels hield. En wij kunnen beter niets zeggen als ze de regels overtreden. Er zijn mensen met hele korte lontjes bij. Het is voor ons beter om met de kudde binnen blijven.” De herders worden dagelijks geconfronteerd met vervelend gedrag en dit leidt soms zelfs tot fysiek geweld. ,,Aangifte doen heeft geen zin, want er zijn geen getuigen. Ik pleit er dan ook voor om bodyscans te gaan gebruiken. Hierdoor hebben we iets in handen als we aangifte doen. We hebben twee jonge meiden in onze groep herders. Ik wil ze graag behouden voor de toekomst.” 

Marianne Duinkerken van de Herders van Balloo laat zich door de overlast niet tegenhouden en gaat ook in het weekend met haar schapen het Balloërveld op. ,,Het is mijn werk en dan heb je bepaalde verantwoordelijkheden en ik heb ook verplichtingen naar mijn schapen. Ik ben niet bang en laat me door de massa niet kleineren. Ik ben er gewoon.” Ze neemt Lena, haar hond die in december door loslopende honden werd aangevallen. ook weer mee. ,,Het gaat wat beter met haar. Ze mag nog geen werk doen. Ik hoop dat dat later weer kan, maar ik verwacht dat ze nooit meer de oude zal worden.”