Een bever in het Drentsche Aa-gebied. Een groot deel van dit gebied is in in het beverbeheerplan aangemerkt als groene zone. (foto Normen VInk)
Een bever in het Drentsche Aa-gebied. Een groot deel van dit gebied is in in het beverbeheerplan aangemerkt als groene zone. (foto Normen VInk)

Provincies stellen beheerplan voor bevers vast

Algemeen

ZUIDLAREN - Het gaat goed met de bever, ook in Groningen en Drenthe. Om de bever te beschermen maar tegelijkertijd ook de waterveiligheid te waarborgen, hebben beide provincies een beverbeheerplan vastgesteld. Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest.

Bevers zijn beschermde dieren die een bijdrage leveren aan de natuurontwikkeling. In sommige gevallen zorgen bevers echter voor overlast, omdat ze grote en diepe gaten en gangen in dijken graven en stevige dammen bouwen. Met het oog op mogelijke overstromingen vormen ze daarmee een risico voor bewoners van laaggelegen gebieden. Ook kunnen bevers de waterhuishouding in bijvoorbeeld landbouwgebieden verstoren.

Een beverbeheerplan is nodig om bevers een goede plek te geven in de natuur van Groningen en Drenthe, zonder dat dit ten koste gaat van de waterveiligheid en waterhuishouding. Daarom is het gebied dat de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest beheren ingedeeld in drie verschillende zones: groen, oranje en rood. In de groene zone is voor bevers een afwisselend leefgebied beschikbaar met beken, meren en laagveenmoerassen die onderling verbonden zijn. Hier is het dier van harte welkom. In de oranje zone mag een bever zich vestigen, mits zijn gedrag geen negatief effect op de omgeving heeft. Het betreft hier vooral landbouwgebieden. De rode zone bestaat uit laaggelegen gebieden waar bevers een risico vormen voor de waterveiligheid. Hier zullen bevers op een diervriendelijke wijze gevangen worden, en overgebracht naar een groene zone. In de provincie Drenthe bevinden zich geen rode zones.