Vrijwilligers helpen bij het rooien van lindebomen in het Voedselbos in Glimmen.
Vrijwilligers helpen bij het rooien van lindebomen in het Voedselbos in Glimmen.

Grote lindebomen te koop bij Voedselbos Glimmen

Algemeen

GLIMMEN - Tot half maart kan iedereen nog één of meer van de 44 lindebomen kopen van het Voedselbos in Glimmen. De lindebomen zijn zo’n zeven meter hoog - echte klimaatreuzen - en een aanwinst voor iedere oprijlaan, grote tuin, bedrijfsterrein of landgoed. 

De bomen kosten - afhankelijk van de maat - tussen de 150 en 200 euro. De opbrengst is bedoeld voor het leggen van de fundering van het nieuw te bouwen educatieve centrum in Glimmen. ,,Eigenlijk een koopje”, zegt Marlies Duran, één van de initiatiefnemers. ,,Normaal kost een lindeboom van dat formaat zo’n 600 à 700 euro, maar omdat deze bomen moeten wijken voor andere Voedselbossoorten geven we een behoorlijke korting. De bomen worden professioneel gerooid en komen met een grote kluit. Dat is bij de prijs inbegrepen. Ook voor het transport en het planten werken we samen met een professioneel hoveniersbedrijf. Die kosten zijn wel voor de koper, maar als we alle bestellingen kunnen verzamelen kan dat op z’n voordeligst”.

Dat bomen goed zijn voor het klimaat, weet zo langzamerhand iedereen. Bomen zuiveren de lucht, zorgen voor schaduw, beperken wateroverlast, leveren humus door hun blad en zijn een toevluchtsoord voor vogels. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een lindeboom - zeker zo’n grote - nog veel meer opbrengst heeft. Duran: ,,Het is namelijk een echte Voedselbosboom. Het jonge blad is eetbaar, van de lindebloesem kun je thee maken en ook de bijen zijn gek op de lindebloesem. Dus ook voor de biodiversiteit een aanwinst.”

Snelle beslissers kunnen op afspraak op woensdag 24 of vrijdag 26 februari van 13.00 tot 17.00 uur lindes komen uitzoeken aan de Meentweg 22A In Glimmen (tegenover nummer 17). Het maken van een afspraak kan via 06-40486714 (Marlies Duran) of contact@voedselbosglimmen.nl. Meer informatie over het Voedselbos en over het nieuw te bouwen educatieve centrum is te vinden op www.voedselbosglimmen.nl