De rioolwaterzuivering bij Gieten.
De rioolwaterzuivering bij Gieten. (Foto: Hunze en Aa's)

Fosfaatverwijderingsinstallatie in Gieten zorgt voor schoner Zuidlaardermeer

Algemeen

GIETEN - De rioolwaterzuivering in Gieten zal een fosfaatverwijderingsinstallatie krijgen. De installatie zal er eind 2022 staat. Waterschap Hunze en Aa’s stelt hiervoor 2,7 miljoen euro beschikbaar.

Schoner water
De nieuwe installatie moet er voor zorgen dat het water in de Hunze en het Zuidlaardermeer schoner wordt. De installatie zorgt er voor dat het effluent fors minder fosfaat bevat. Effluent is gezuiverd rioolwater. Het effluent van de zuivering in Gieten stroomt af naar de Hunze en het Zuidlaardermeer.

Europese Kaderichtlijn Water
Dat het water in het Zuidlaardermeer en de Hunze schoner wordt is nodig. ,,We voldoen nog niet aan de normen die de Europese Kaderichtlijn Water (KRW) hier aan de waterkwaliteit stelt. De KRW heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen. Kanalen en beken die aangewezen zijn voor de KRW moeten aan bepaalde normen voldoen. Waar niet wordt voldaan aan de norm, treffen we maatregelen. We doen dit dus nu voor onze rioolwaterzuivering in Gieten:, aldus het waterschap.

Waarom geen fosfaat in water?
,,Een hoog fosfaatgehalte beïnvloedt de waterkwaliteit negatief. Dat willen we niet, want schoon water is belangrijk voor planten en dieren in en langs het water. Door fosfaat wordt water voedselrijker. Voedselrijk water kan de groei van algen, blauwalgen en kroos stimuleren, waardoor minder licht de bodem bereikt. Licht is belangrijk voor het waterleven. Als er weinig of geen licht in het water is kunnen onderwaterplanten niet groeien. Hierdoor kunnen ze afsterven en rotten op de bodem. Het rottingsproces onttrekt zuurstof uit het water, waardoor er vissterfte op kan treden.”

Schoner water door doekfiltratie
Voor het verwijderen van fosfaat uit het gezuiverde afvalwater zijn verschillende technieken op de markt. ,,Het ontwerp dat we toepassen op onze rioolwaterzuivering in Gieten is gebaseerd op het verwijderen van fosfaat uit effluent door doekfiltratie. Dit is een methode die nog niet in Nederland wordt toegepast, maar wel in Duitsland en Engeland.”

Start in 2022
Het waterschap start begin 2022 met de bouw van de installatie. In oktober van dat jaar wordt de installatie in gebruik genomen. ,,Daarna vindt er een inregelperiode van twee jaar plaats waarin we de effecten meten. Als de resultaten goed zijn, dan krijgt mogelijk ook onze rioolwaterzuivering in Assen een fosfaatverwijderingsinstallatie.