Afbeelding

Medicijnrobot WZA gehackt

Algemeen

ASSEN - Computerhackers hebben zich toegang verschaft tot één van de dataservers van de WZA-apotheek. Dat heeft het ziekenhuis in Assen bekend gemaakt. Het gaat om de server van de medicijnrobot, die de medicijnen verpakt voor patiënten in het WZA en diverse zorginstellingen in de regio.

,,Wij vinden het ontzettend vervelend dat dit is gebeurd”, vertelt bestuurslid Hans Mulder van het WZA. ,,Het WZA en de WZA-apotheek hebben gegevensbescherming hoog in het vaandel staan. Uiteraard hebben wij na de ontdekking direct alle open verbindingen met het internet gesloten en de wachtwoorden gewijzigd. Uit voorzorg hebben wij verder alle farmaceutische processen gecontroleerd. De systemen werken gelukkig naar behoren, en de veiligheid van onze medicatie is gegarandeerd. De zorginstellingen waar wij medicatie aan leveren hebben nauwelijks iets gemerkt van onze voorzorgsmaatregelen en hebben hun medicijnen geleverd gekregen in de kwaliteit die ze van ons gewend zijn.”

Het is nog niet duidelijk wat de hackers precies hebben gedaan en of er patiëntgegevens zijn ontvreemd. Een extern bureau, gespecialiseerd in cybercrime, doet daar deze week onderzoek naar. Wel heeft het ziekenhuis een melding van dit incident gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.