De werkgroep van de Harry de Vroome Penning op bezoek bij de uiteindelijke winnaar van 2018, de nieuwe schaapskooi in Ruinen. (foto Frans Beune)
De werkgroep van de Harry de Vroome Penning op bezoek bij de uiteindelijke winnaar van 2018, de nieuwe schaapskooi in Ruinen. (foto Frans Beune)

Kandidaten gezocht voor Harry de Vroome Penning

Algemeen

REGIO - Stichting Het Drentse Landschap is op zoek naar kandidaten voor de Harry de Vroome Penning. Deze onderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt aan inspirerende projecten of initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap in Drenthe. 

Door de maatregelen rond het coronavirus heeft de werkgroep van de Harry de Vroome Penning de geplande uitreiking van de prijs in 2020 afgelast en verplaatst naar 2021. Inzendingen die zijn ingediend voor 2020 zullen meegenomen worden in de beoordeling van dit jaar. Nieuwe inzendingen zijn echter welkom.

Harry de Vroome werkte als consulent landschapsbouw bij Staatsbosbeheer in Drenthe. Zijn hele leven stond in het teken van de natuur en het landschap. Ondanks dat het landschap aan allerlei veranderingen onderhevig was, wist Harry de Vroome door zijn ontwerpende inbreng het landschap zijn vorm te laten behouden en zijn schoonheid te laten zien. In het Drentsche Aa-gebied bijvoorbeeld heeft hij weten te voorkomen dat er rigoureuze ingrepen zouden plaatsvinden. Zijn inspirerende ontwerpende kracht was een voorbeeld voor velen die zich met het landschap bezighielden en houden.

Met de tweejaarlijkse uitreiking van de Harry de Vroome Penning tracht Stichting Het Drentse Landschap zijn gedachtegoed levend te houden. Uitgangspunt voor het toekennen van de prijs is dat de belangen van natuur, landschap, erfgoed, kunst en architectuur in Drenthe gediend moeten worden met het accent op de ruimtelijke aspecten ervan. Tot 14 mei kunnen projecten, ideeën of initiatieven die in aanmerking komen voor de penning voorgedragen worden. Op de website van Het Drentse Landschap is meer informatie te vinden over de criteria waaraan de inzendingen moeten voldoen. Hier is ook het formulier te downloaden dat gebruikt moet worden voor het aandragen van de projecten of initiatieven.