De auto's die werden achtergelaten in de Boonspolder.
De auto's die werden achtergelaten in de Boonspolder.

Crossers verstoren natuur in de Boonspolder

Algemeen

ZUIDLAREN - Sinds het begin van de coronapandemie zoeken veel mensen hun vertier in de natuur. Dat niet iedereen even respectvol met de natuur omgaat, is helaas een gegeven. Maar in de Boonspolder tussen Zuidlaren en Annen maakten onbekenden het wel héél bont. In dit historische akkerbouwgebied, waar veel akker- en weidevogels leven, werd afgelopen weekend opnieuw gecrosst met auto’s, waarna de afgeragde voertuigen werden achtergelaten.

Volgens Uko Meijer van Stichting K.P. Boon, die de Boonspolder beheert, was het al het derde weekend op rij dat er met auto’s werd gecrosst op de akkers. Maandag trof hij twee achtergelaten auto’s aan. ,,Dit is niet alleen asociaal, maar ook zeer kwalijk zo vlak voor het broedseizoen”, aldus Meijer. ,,De kieviten buitelen al boven de plas-dras op het weidevogelstuk.”

Meijer zegt dat er sinds het begin van de coronapandemie steeds meer sprake is van overlast in de Boonspolder. ,,Naast mensen met loslopende honden komt er ook af en toe een crosser langs. En dat terwijl er alleen wandelaars zonder hond worden toegelaten. Vorige maand viel hier nog een ree te betreuren als dodelijk slachtoffer na een aanval door honden.”

De Boonspolder is een historisch akkerbouwgebied dat erg in trek is bij akker- en weidevogels. Meijer: ,,We hebben net de patrijs zien terugkeren. En dit voorjaar wordt er nog 1 kilometer extra akkerrand ingezaaid. Juist daarom is het zo vervelend dat mensen zich niets van de regels aantrekken.”

Stichting K.P. Boon zal bij de politie aangifte doen van de schade die is aangericht in de Boonspolder. De kosten worden verhaald op de eigenaren van de achtergelaten auto’s.