Het plan van BPD Ontwikkeling BV voor nieuwbouw in Eelde wordt eerst cultuurhistorisch getoetst. (afbeelding BPD Ontwikkeling BV)
Het plan van BPD Ontwikkeling BV voor nieuwbouw in Eelde wordt eerst cultuurhistorisch getoetst. (afbeelding BPD Ontwikkeling BV)

Plan voor appartementen Eelde wordt eerst cultuurhistorisch getoetst

Algemeen

EELDE - De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat toetsen of in het plan voor de bouw van 34 appartementen in het centrum van Eelde voldoende rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarden van het gebied.

De gemeenteraad van Tynaarlo zou zich vorige week buigen over het bouwplan op de hoek van de Hoofdweg en de Burgemeester Strubenweg in Eelde, maar op verzoek van de ChristenUnie, het CDA en D66 werd dit onderwerp van de agenda gehaald. Deze partijen willen dat eerst wordt getoetst of het plan recht doet aan de cultuurhistorische waarden van de omgeving, met daarin onder meer de Dorpskerk en het Nijsinghhuis. Volgens fractievoorzitter Henny van den Born van de ChristenUnie is dit aspect weliswaar aan de orde gekomen bij de planvorming, maar hij is het niet eens met de conclusie dat een cultuurhistorisch onderzoek niet nodig is. ,,Dat is te kort door de bocht. De ontwikkeling van appartementen in het centrum van Eelde is een politiek beladen onderwerp. Het is daarom belangrijk dat de informatie compleet is voordat het ter inzage aan de inwoners wordt voorgelegd.”

Hoewel een cultuurhistorische toets slechts een paar week in beslag hoeft te nemen, is wethouder René Kraaijenbrink niet blij met het uitstel. ,,Dit doet zeer. Wij doen ons stinkende best om er iets moois van te maken, en zijn ervan overtuigd dat we aan alle wettelijke kaders voldoen. Maar als dit de raad verder helpt om tot een goede besluitvorming te komen, dan kan ik daar mee leven.”

Alle partijen in de gemeenteraad gingen akkoord met het ordevoorstel om het bestemmingsplan voor het centrum van Eelde pas weer op de agenda te zetten als de cultuurhistorische toets is afgerond, met uitzondering van de VVD. ,,Dit is beneden alle peil”, zegt fractievoorzitter Gezinus Pieters. ,,Minachting voor alle mensen die hun best doen om dit plan vlot te trekken.”