De Alberdina Beerlinglaan in Eelderwolde, één van de weinige straten in Tynaarlo die is vernoemd naar een vrouw. (foto Google Maps)
De Alberdina Beerlinglaan in Eelderwolde, één van de weinige straten in Tynaarlo die is vernoemd naar een vrouw. (foto Google Maps)

‘Meer straten vernoemen naar vrouwen’

Algemeen

TYNAARLO - In de gemeente Tynaarlo moeten meer straten worden vernoemd naar vrouwen. Om dat te bewerkstelligen, dienen de fracties van GroenLinks, D66, PvdA en Gemeentebelangen morgen tijdens de raadsvergadering een motie in.

Volgens GroenLinks-raadslid Miguel Ririhena zijn in de gemeente Tynaarlo slechts vijf straten vernoemd naar een vrouw. Daar staat tegenover dat 37 mannen een straat naar zich vernoemd hebben gekregen. ,,Straatnamen zijn een middel om de geschiedenis levend te houden en ze leveren een bijdrage aan het belang van eigen identiteit en cultuur. Daarom zijn wij van mening dat door onze straten te vernoemen naar vrouwen, de gemeente een bijdrage levert om de positie van vrouwen en meisjes te verstevigen. Temeer omdat helaas op veel gebieden er nog steeds sprake is van een ongelijkwaardige positie van vrouwen. Het is daarom van belang dat de onmisbare en essentiële rol die vrouwen in onze geschiedenis gespeeld hebben zichtbaar wordt doordat we meer straten naar hen gaan vernoemen”, aldus Ririhena.

De bevoegdheid voor het toekennen van straatnamen ligt bij het college van burgemeester en wethouders. Het college laat zich daarbij adviseren door een speciale commissie.