Afbeelding

Woongroep Zorg Anders aan Borckerveld in Annen mag worden hervat

Algemeen

ANNEN – De Gemeente Aa en Hunze heeft alsnog een vergunning verleend aan Zorg Anders voor de vestiging van een woongroep in Annen. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State. Zorg Anders vestigde al eerder vijf kinderen op dit adres, maar deed dit volgens de gemeente toen in strijd met het bestemmingsplan. Met de vergunning mag Zorg Anders het gebruik in Annen hervatten.

Zorg Anders vestigde zich in 2017 aan het Borckerveld in Annen. De gemeente verleende in het begin toestemming, maar kwam daar later op terug toen er onrust en klachten kwamen over overlast uit de buurt. De zorginstelling heeft gedurende de juridische procedures de kinderen halverwege 2020 overgeplaatst naar Nieuw Annerveen. Zorg Anders bleef wel aanspraak maken op een omgevingsvergunning waarmee wordt afgeweken van het bestemmingsplan. De Raad van State heeft in zijn uitspraak op het hoger beroep aangegeven dat de gemeente opnieuw moest afwegen of er een vergunning kon worden verleend voor het gebruik. De Raad van State was onder meer van mening dat de gemeente uitspraken heeft gedaan waaruit Zorg Anders afgeleid zou kunnen hebben dat de vergunning toegezegd zou worden. De gemeente heeft de aanvraag opnieuw beoordeeld en met alle belangen rekening houdend is er nu een vergunning verleend.

Met deze vergunning mag Zorg Anders om goede inpassing in de buurt te bewerkstelligen maximaal vijf kinderen in de leeftijd tot en met 13 jaar huisvesten op de vestiging in Annen. Ook heeft de gemeente geconstateerd dat verkeer op vaste momenten van de dag plaatsvindt en dat dit niet tot een onaanvaardbare belasting van de woonwijk tot gevolg heeft. De gemeente hoopt dat Zorg Anders in samenspraak met de omwonenden tot een nieuwe invulling komt van de locatie aan het Borckerveld. Het college is bereid om beide partijen hiermee te helpen door bijvoorbeeld een informatiebijeenkomst te beleggen.