Patrick Cnubben en Marieke Abbink van New Energy Coalition met Meiltje de Groot en Jonas van Dorp van Groningen Airport Eelde.
Patrick Cnubben en Marieke Abbink van New Energy Coalition met Meiltje de Groot en Jonas van Dorp van Groningen Airport Eelde.

Groningen Airport Eelde zet vol in op waterstof

Algemeen

EELDE - Groningen Airport Eelde en New Energy Coalition gaan intensief samenwerken om de luchthaven door middel van waterstoftoepassingen te verduurzamen. 

Het is de ambitie van Groningen Airport Eelde om de duurzaamste luchthaven van Europa te worden. De samenwerking tussen GAE en New Energy Coalition past bij de waterstofdoelstellingen van de regio Noord-Nederland. De luchthaven is midden in de eerste Hydrogen Valley van Europa gelegen. Groningen Airport Eelde is met deze samenwerking de eerste Hydrogen Valley Airport.

Groningen Airport Eelde richt zich met het initiatief NXT Airport onder andere op verduurzaming van de luchtvaart en luchthavens. Samen met onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden wordt er binnen projecten gewerkt aan duurzaamheidsinnovaties. De focus ligt vooral op waterstoftechnologie. Het is de ambitie van de luchthaven om op het luchthaventerrein groene waterstof te produceren en deze op zowel land- als luchtzijde in te kunnen zetten voor innovatieve toepassingen.

Tussen de start- en landingsbaan, platform en taxibaan op Groningen Airport Eelde is door GroenLeven een zonnepark aangelegd met een vermogen van 21,9 MW. Groningen Airport Eelde en GroenLeven willen middels elektrolyse hiermee groene waterstof produceren op de luchthaven. Deze groene waterstof kan vervolgens op vele manieren toegepast worden. Zo is het de bedoeling om een multifuel-tankstation te realiseren, dat zowel land- als luchtzijde bedient. Op land kunnen bijvoorbeeld personenauto’s, vrachtwagens en streekbussen tanken. In de lucht worden daarmee in de toekomst grondafhandelingsmaterieel, waterstofdrones en waterstofvliegtuigen bediend.

Groningen Airport Eelde wil in 2030 een volledig emissieloze grondafhandeling hebben. De luchthaven wil hiervoor met name waterstoftoepassingen inzetten. Samen met Holthausen Clean Technology wordt er gekeken naar het ombouwen van bestaand materieel en ook naar het ontwikkelen van innovatief, door waterstof aangedreven grondmaterieel dat nu nog niet op de markt is.

Marieke Abbink-Pellenbarg, algemeen directeur van New Energy Coalion, is blij met de samenwerking met Groningen Airport Eelde. ,,Stichting New Energy Coalion verbindt partijen met elkaar om samenwerkingen te creëren voor een versnelde overgang naar een duurzame energie-economie. Naast weg-, water en spoortransport kunnen we nu ook luchtvervoer in de Hydrogen Valley opnemen. Dit is een zeer waardevolle toevoeging en het verstevigt de positie van de Hydrogen Valley, de proeftuin voor waterstofontwikkeling in Noord-Nederland. Wij zullen onze kennis en netwerk inzetten om Groningen Airport Eelde te helpen bij de ambitie om de duurzaamste, op waterstof aangedreven luchthaven van Europa te worden.”