De Vriezerbrug tussen Tynaarlo en Vries, waar de provincie Drenthe en het Rijk een fietstunnel willen aanleggen.
De Vriezerbrug tussen Tynaarlo en Vries, waar de provincie Drenthe en het Rijk een fietstunnel willen aanleggen.

Fietsersbond enthousiast over fietstunnel bij Vriezerbrug

Algemeen

TYNAARLO - Fietsersbond Kop van Drenthe is positief over het plan om een fietstunnel aan te leggen onder de N386 ter hoogte van de Vriezerbrug tussen Tynaarlo en Vries.

Door de aanleg van een tunnel kunnen fietsers op de doorfietsroute tussen Groningen en Assen langs het Noord-Willemskanaal blijven rijden en op een veilige manier de drukke N386 kruisen. ,,Het alternatief, de doorfietsroute laten afbuigen richting de A28, is wat ons betreft niet aan te bevelen”, zegt Henk Bakker namens Fietsersbond Kop van Drenthe. ,,Deze route via het bedrijventerrein over de Onlandweg en Meerweg in Tynaarlo is gevaarlijk en onlogisch. De rotonde die dan genomen moet worden, richting de A28, haalt de snelheid van het verkeer niet heel veel omlaag en veel verkeer dat net van de snelweg komt rijdt hier nog best snel.
Vanzelfsprekend zullen de fietsers op de doorfietsroute er ook voor kiezen om langs het kanaal te fietsen. Dat is logisch, want het is rechtdoor.”

De fietsersbond is blij dat de provincie Drenthe en het Rijk bereid zijn de kosten van een fietstunnel voor hun rekening te nemen. Bakker: ,,Het argument dat een route om het bedrijventerrein heen voor de veiligheid van de fietsers beter is, is door de mogelijkheid om een tunnel aan te leggen vervallen.”

Voor fietsers die willen afslaan naar Tynaarlo of Vries, wordt bij de Vriezerbrug een oversteekplaats gerealiseerd. De provincie Drenthe, eigenaar van de N386, is bereid om te kijken of de maximumsnelheid op de N386 teruggebracht kan worden naar 60 kilometer per uur. Als het aan Fietsersbond Kop van Drenthe ligt, wordt dit zelfs 50 kilometer per uur. ,,Een optie is bijvoorbeeld om de bebouwde kom groter te maken, waardoor je op de weg maximaal 50 kilometer per uur mag rijden”, aldus Bakker. ,,Wat ons betreft wordt de bebouwde kom zelfs doorgetrokken: vanaf de rotonde in Vries tot voorbij de Vriezerbrug.”