John Franke op de Johannes Hovenkamp-brug.
John Franke op de Johannes Hovenkamp-brug.

Raadslid John Franke vernoemt brug naar Johannes Hovenkamp

Algemeen

SCHIPBORG - Raadslid John Franke van Leefbaar Tynaarlo heeft het bruggetje over de Drentsche Aa tussen Zeegse en Schipborg op persoonlijke titel vernoemd naar verzetsheld Johannes Hovenkamp.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week stelde GroenLinks-raadslid Willem van der Meij vragen over de weigering van het college van B en W om het bruggetje bij restaurant De Drentsche Aa naar Johannes Hovenkamp te vernoemen. Volgens burgemeester Marcel Thijsen werden direct na de Tweede Wereldoorlog speciale commissies benoemd die zorgden voor een passend eerbetoon aan verzetshelden en oorlogsslachtoffers. Dat leidde tot de oprichting van een aantal monumenten. En in uitzonderlijke situaties werd een straat naar iemand vernoemd, zoals is gebeurd met Stoffer Holtjer. Tegenwoordig doet de gemeente geen aanvullingen meer op de voordrachten van deze speciale commissies.

Dit schoot Leefbaar Tynaarlo-raadslid John Franke in het verkeerde keelgat. ,,Als je ongeneeslijk ziek bent zoals ik, dan ga je kleine dingen in het leven steeds belangrijker vinden en vraag je je steeds vaker af waarover we ons als mensheid druk maken. Dit is voor mij zo’n onderwerp. Het kan niet zo zijn dat we als gemeente geen aanvullingen meer doen op de voordrachten van de speciale oorlogsheldencommissies. Laat staan dat we ellenlange discussies en procedures hierover moeten voeren. Verzets- en oorlogshelden mogen nimmer vergeten worden. En als er zich een mogelijkheid voordoet om deze mensen te eren met een bordje, dan moeten we ons daarvoor blijvend blijven inzetten. Dat zijn wij aan onze helden verplicht.”

Franke besloot daarom de stoute schoenen aan te trekken en het bruggetje tussen Zeegse en Schipborg dan maar op eigen initiatief om te dopen tot Johannes Hovenkamp-brug. Zondagavond schroefde hij het bordje aan de brug. Bij de eerstvolgende raadsvergadering overweegt Franke een initiatiefvoorstel in te dienen om te bewerkstelligen dat verzetshelden en oorlogsslachtoffers te allen tijde in aanmerking moeten komen voor een passend eerbetoon.