Hannie Blaauw op het bankje bij de synagoge. Links het nieuwe informatiepaneel.
Hannie Blaauw op het bankje bij de synagoge. Links het nieuwe informatiepaneel.

Nieuw informatiepaneel geplaatst bij synagoge Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Ook in de synagoge in Zuidlaren is het al ruim een jaar stil: geen diensten, geen concerten, geen lezingen, geen exposities. Toch heeft de Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren (VBSZ) niet stilgezeten.

De VBSZ heeft de afgelopen maanden benut om de synagoge een opfrisbeurt te geven. Zo is de vloer gepolijst en zijn de gordijnen gestoomd. Enkele jaren geleden heeft de synagoge al een nieuw likje verf gekregen. Buiten is een nieuw informatiepaneel geplaatst, met daarop informatie over de geschiedenis van het markante gebouwtje en de Joodse gemeenschap in Zuidlaren. De realisatie van het infopaneel is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap, terwijl de VBSZ zelf ook een steentje heeft bijdragen. ,,Dat kunnen wij doen doordat we regelmatig giften ontvangen van mensen die zich verbonden voelen met de synagoge”, zegt interim-voorzitter Hannie Blaauw van de VBSZ. ,,Zo ontvingen we recent nog een bedrag van iemand die in de Tweede Wereldoorlog in Zuidlaren ondergedoken heeft gezeten en die het dorp nog altijd een warm hart toedraagt.” Daarnaast heeft de gemeente Tynaarlo een bankje beschikbaar gesteld aan de synagoge, waarop bijvoorbeeld wandelaars van het Pieterpad even kunnen uitrusten met uitzicht op de Zuiderbrink.

Hannie Blaauw hoopt dat in de synagoge snel weer bezoekers ontvangen mogen worden. ,,We willen wel, maar het kan nog even niet.” Wel zal komende week een trouwerij worden gehouden in de synagoge, terwijl in de zomermaanden een expositie gepland staat. Er gloort dus weer wat licht aan het eind van de tunnel. ,,En in september hopen we onze ledenvergadering hier weer fysiek te kunnen houden.”