De synagoge aan de Zuiderstraat in Zuidlaren.
De synagoge aan de Zuiderstraat in Zuidlaren.

Sobere Dodenherdenking bij synagoge Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Nu er in verband met het coronavirus nog steeds geen samenkomsten mogelijk zijn, zal de Dodenherdenking in Zuidlaren op dinsdag 4 mei opnieuw een sober karakter krijgen.

Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo houdt dit jaar zijn 4-meitoespraak vanuit de synagoge in Zuidlaren. Na het uitspreken van het Kaddisj-gebed door een vertegenwoordiger van de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland zullen er bloemen worden gelegd bij de plaquette met daarop de namen van de Joodse Zuidlaarders die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Aansluitend zal in klein comité koers worden gezet naar het verzetsmonument op de hoek Kerkbrink/Groningerstraat. Ook hier worden bloemen gelegd. De traditionele stille tocht van de synagoge naar het verzetsmonument zal ook dit jaar geen doorgang vinden, tot spijt van interim-voorzitter Hannie Blaauw van Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren. ,,Want de stille tocht trok jaar op jaar meer mensen, jong en oud. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk. Maar een sobere herdenking heeft ook wel iets; iedereen herdenkt dan op zijn of haar eigen manier. Het is in elk geval belangrijk om te blijven herdenken.”

Op initiatief van VBSZ zullen komende week op verschillende plekken in Zuidlaren Stolpersteine worden gepoetst. Deze ‘struikelsteentjes’ herinneren aan de Joodse inwoners van Zuidlaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en nooit meer terugkwamen. Ook zal bij de Stolpersteine een witte roos worden gelegd.