Het Harry de Vroome-monument op het Balloërveld. (foto Stichting Het Drentse Landschap)
Het Harry de Vroome-monument op het Balloërveld. (foto Stichting Het Drentse Landschap) Eric Wanders

Initiatieven gevraagd voor Harry de Vroome Penning

Algemeen

REGIO - Bij Stichting Het Drentse Landschap zijn al diverse bijzondere initiatieven binnengekomen die meedingen naar de Harry de Vroome Penning 2021.

In 2020 is besloten de uitreiking door te schuiven naar 2021. De inzendingen die vorig jaar ontvangen zijn worden meegenomen in de procedure voor 2021. De Harry de Vroome Penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan inspirerende projecten of initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap in Drenthe. Centraal daarbij staat een duurzame kwaliteitsverbetering van het landschap. Dit kan gaan om landschappelijk goed ingepaste projecten, gebouwen/bouwwerken of infrastructuur. Het aandragen van kandidaten kan tot 15 mei via de website van Stichting Het Drentse Landschap.

Harry de Vroome werkte als consulent landschapsbouw bij Staatsbosbeheer in Drenthe. Zijn hele leven stond in het teken van de natuur en het landschap. Het lukte hem op verschillende plekken - ondanks het feit dat het landschap aan allerlei veranderingen onderhevig was - de vorm van het Drentse landschap vast te houden. In het Drentsche Aa-gebied bijvoorbeeld heeft De Vroome weten te voorkomen dat er rigoureuze ingrepen zouden plaatsvinden. Zijn inspirerende ontwerpende kracht was een voorbeeld voor velen die zich met het landschap bezig hielden en houden. Onder het motto ‘Landschap als blijvende bron van inspiratie’ wil Het Drentse Landschap met de uitreiking van de penning zijn gedachtegoed levend te houden.