Museum De Buitenplaats bestaat 25 jaar en viert dit met een jubileumtentoonstelling. (foto Sake Elzinga)
Museum De Buitenplaats bestaat 25 jaar en viert dit met een jubileumtentoonstelling. (foto Sake Elzinga)

Jubileumtentoonstelling museum De Buitenplaats in de startblokken

Algemeen

EELDE - Museum De Buitenplaats in Eelde viert dit jaar het 25-jarig bestaan met een tentoonstelling gericht op het ontstaan van de museumcollectie. Hierin wordt de belangrijke rol van de oprichters Jos van Groeningen (1934-2018) en Janneke van Groeningen-Hazenberg (1943-2007) breed uitgelicht. Ondanks dat het museum nu nog gesloten is, staat de tentoonstelling ‘25 jaar Museum De Buitenplaats - Beeld van een verzameling’ in de startblokken om publiek te ontvangen.

De kern van de collectie van Museum De Buitenplaats wordt gevormd door Nederlandse figuratieve kunst van na 1945. Daarmee gaven Jos en Janneke van Groeningen een belangrijke impuls aan de hernieuwde acceptatie van figuratieve kunst in Nederland. Opvallend is echter dat de belangstelling voor figuratieve kunst aanvankelijk voorafgegaan werd door de liefde voor het tegendeel: de abstracte kunst van Groningse kunstenaars als Henri de Wolf, Ruloff Manuputty en Martin Tissing. Zo verwierf Jos van Groeningen begin jaren zestig al een werk van Ruloff Manuputty, terwijl zijn latere echtgenote Janneke in die periode een relatie had met Henri de Wolf. Hierdoor vormt juist het werk van deze en andere abstract georiënteerde kunstenaars het startpunt van de collectie.

Eenmaal een paar, kochten Jos en Janneke van Groeningen in 1971 het zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis in Eelde, dat ze nadien door een vijftal noordelijke figuratieve kunstenaars - Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese en Pieter Pander - lieten verfraaien met prachtige muurschilderingen. In de daaropvolgende jaren groeide de kunstcollectie gestaag. Het Nijsinghhuis werd te klein, wat resulteerde in de bouw van het naastgelegen, organisch gebouwde museumpaviljoen dat in 1996 werd geopend voor het publiek.

‘25 jaar Museum De Buitenplaats - Beeld van een verzameling’ toont werk van Ruloff Manuputty, Henri de Wolf, Martin Tissing, Edu Waskowsky, Matthijs Röling, Wout Muller, Clary Mastenbroek, Olga Wiese, Pieter Pander, Diederik Kraaijpoel en anderen. In de expositie is er tevens aandacht voor de bouw van het museumpaviljoen door het architectenduo Alberts & Van Huut. Uit bijna twee uur nooit eerder vertoond materiaal werd door Buddy Hermans en Tjerk Bekius de film ‘De bouw van Museum De Buitenplaats 1994-1996’ samengesteld. Deze unieke beelden laten de aanvang zien van de bouw van het museum in 1994, met als epiloog de opening door toenmalig koningin Beatrix op 9 oktober 1996. De beelden zijn vastgelegd door cartoonist Nico Visscher, een goede vriend van Jos van Groeningen.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling heeft het museum het boek ‘Het Nijsinghhuis - een huis als muze’ gepubliceerd bij uitgeverij WBOOKS. Fotograaf Sake Elzinga maakte foto’s van het interieur, die in het boek zijn gebundeld met een begeleidende tekst van Jikke van der Spek. Het boek is online te koop via de website van Museum De Buitenplaats en WBOOKS.

Het Nijsinghhuis is sinds eind 2018 onderdeel van het museumcomplex en zal in de nabije toekomst volledig toegankelijk worden voor bezoekers.

De meest actuele informatie over Museum De Buitenplaats en de jubileumtentoonstelling is te vinden via www.museumdebuitenplaats.nl.