De omslag van het nieuwe boek van Hein Klompmaker.
De omslag van het nieuwe boek van Hein Klompmaker.

Hein Klompmaker schrijft boek over boeren die hunebedden bouwden

Algemeen

REGIO - Bij Uitgeverij Koninklijke van Gorcum verschijnt op 16 juni het boek ‘Het leven van boeren die hunebedden bouwden’ van auteur Hein Klompmaker.

Tussen 5000 en 10.000 jaar geleden vond de neolithische landbouwrevolutie plaats en werd de jager-verzamelaar meer en meer een boer die van een nomadisch bestaan overging naar een vaste nederzetting. Het zijn ‘vluchtige gestaltes’ waar we weinig van weten.

Zo’n ‘vluchtige gestalte’ is voor auteur Hein Klompmaker de groep boeren die meer dan 5000 jaar geleden besloten hunebedden te bouwen. De vraag of je deze groep boeren als het ware tot leven zou kunnen wekken heeft hem niet meer losgelaten. Hoe leefden deze mensen en waarin verschilt onze tijd wezenlijk van die van de hunebedbouwers? In zijn boek gaat Klompmaker als een moderne detective op zoek naar het leven van de boeren die hunebedden bouwden.

Het boek bespreekt twee hoofdthema’s. Kunnen we het verleden van de hunebedbouwers verder reconstrueren dan tot voor kort het geval was en áls we dat kunnen: hoe doen we dat dan en hoe ziet hun dagelijks leven er dan uit? Centraal in de beantwoording staan ook weer twee hoofdelementen, die nadere verklaring behoeven: het begrip ‘empathische archeologie’ en de waarde van een multidisciplinaire benadering.

Hein Klompmaker: ,,Oversteken naar een andere tijd, reizen naar het verleden, is niet letterlijk mogelijk. We hebben geen tijdmachine tot onze beschikking, al hadden en hebben historici door de eeuwen heen die wens. Wat elke historicus wel tracht te doen, is figuurlijk over de drempel van de tijd stappen.”

,,De prehistorie en met name het neolithicum is té belangrijk om alleen aan archeologen over te laten, want daarmee nemen we niet alleen hun op materiële cultuur gebaseerde periodisering vrij klakkeloos over - en blijven we te veel steken in een deductieve interpretatiewijze op basis van opgegraven voorwerpen en bodemstructuren alleen - maar we hebben daardoor te weinig de blik gericht op de cultureel-mentale elementen in het leven van de boeren die hunebedden bouwden,” aldus Klompmaker.

De multidisciplinaire aanpak die Hein Klompmaker in dit boek hanteert, biedt een verrassend nieuwe kijk op het wereldbeeld van de boeren die hunebedden bouwden.

Hein Klompmaker is historicus en publicist. Hij wilde aanvankelijk journalist worden, maar besloot later zich te richten op geschiedenis. Na de havo volgde hij een lerarenopleiding en studeerde vervolgens geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Klompmaker was van 1988 tot 2018 directeur van het Hunebedcentrum in Borger.