Het ontwerp voor een appartementencomplex in het centrum van Eelde valt niet in goede aarde bij de gemeenteraad. (afbeelding BPD)
Het ontwerp voor een appartementencomplex in het centrum van Eelde valt niet in goede aarde bij de gemeenteraad. (afbeelding BPD)

Plan voor appartementen in centrum Eelde kan terug naar tekentafel

Algemeen

EELDE - De herinrichting van de locatie op de hoek van de Hoofdweg en de Burgemeester Strubenweg in Eelde lijkt verder weg dan ooit. De gemeenteraad van Tynaarlo ziet het plan voor de bouw van een complex met 34 appartementen niet zitten.

De locatie van voormalig garagebedrijf Koops en de familie Doedens in het centrum van Eelde schreeuwt al jaren om een nieuwe invulling. In 2019 lag er een ontwerp, maar ging de toenmalige projectontwikkelaar failliet. Het Bouwfonds Property Development (BPD) is verder gegaan met dat ontwerp, en heeft de nodige aanpassingen gedaan om tegemoet te komen aan bezwaren van omwonenden. Tot tevredenheid van het college van B en W van Tynaarlo, dat daarom voorstelde om het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen.

De gemeenteraad is minder enthousiast, zo werd deze week duidelijk. Verschillende partijen vinden het voorgestelde appartementencomplex te groot. ,,Een woonblok van deze omgeving past niet in de omgeving”, vindt GroenLinks-raadslid Willem Nieman. ,,Het bouwvolume schuurt met de monumenten in het centrum van Eelde”, stelt fractievoorzitter Jan de Jonge van de ChristenUnie.

Ook klinkt er kritiek op de procedures die zijn doorlopen. Volgens PvdA-raadslid Anneke Lubbers is daarin onvoldoende geluisterd naar omwonenden. Dat vinden ook de twee insprekers die voorafgaand aan het raadsdebat hun zegje mochten doen. ,,Dit is een slecht plan”, aldus Richard Aeilkema. ,,Zielloos, visieloos en respectloos.” Aat Vos roept op om een plan te maken dat ‘verbindt in plaats van verbreekt’.

Omwille van de tijd werd het raadsdebat over de appartementen in het centrum van Eelde deze week gestaakt. Aanstaande dinsdag praat de gemeenteraad verder over dit onderwerp. Dan zal ook wethouder René Kraaijenbrink reageren op de kritiek. Maar als de voortekenen niet bedriegen, kan het plan voor de herinrichting van de locatie aan de Hoofdweg eerst terug naar de tekentafel.