Het kamperen in een daktent is al enkele jaren aan een opmars bezig.
Het kamperen in een daktent is al enkele jaren aan een opmars bezig.

Daktentfestival in Schipborg binnen enkele dagen uitverkocht

Algemeen

SCHIPBORG - De kaarten voor de derde editie van het Daktentfestival Nederland in Schipborg waren binnen drie dagen uitverkocht. Van 17 tot en met 19 september zullen er meer dan vijftig verschillende daktenten in verschillende combinaties te zien zijn tijdens het festival. Het kamperen met een tent op het dak van de auto is al jaren populair, maar de enorme belangstelling voor het Daktentfestival heeft ook de organisatie positief verrast. 

Organisator Ivar van der Leij is verheugd over het uitverkochte festival. ,,Je ziet de laatste jaren dat de daktent écht wordt ontdekt door de kampeerder. Ook dit jaar worden er weer fors meer verkocht dan het jaar ervoor. Vrijwel alle aanbieders lopen ondanks een verhoging van de productie tegen een lange levertijd aan.”

Zelf werkt Van der Leij voor de bedrijven CAMPWERK (in Tynaarlo) en iKamper, twee producenten van daktenten. ,,Het festival is opgezet om kampeerders te laten kennismaken met ervaren gebruikers van daktenten van diverse merken en modellen. Want wie kan je beter over de voor- en nadelen vertellen van het kamperen met een daktent dan de gebruiker zelf?”

Veel mensen kennen wel de avontuurlijke aanblik van een daktent bovenop een terreinwagen in Afrika of Australië. Steeds meer kampeerders ontdekken ook de mogelijkheden van de daktent op een normale personenwagen. Want dat kan al snel. Voor een kleine personenauto als bijvoorbeeld een VW Polo of zelfs Fiat Panda zijn er al tweepersoons daktenten verkrijgbaar. Voordelen zijn er volop. Zo is het slapen op het dak behaaglijker dan in bijvoorbeeld een grondtent, omdat men veel minder last heeft van optrekkende kou. Een daktent houdt de kofferruimte vrij en wordt op een drassige kampeerplek niet vies. En het opzetten gaat net zo snel als een pop-uptent. Voor wie veel onderweg is en op verschillende plekken overnacht, is een daktent ideaal. ,,Niet alleen corona heeft de populariteit van de daktent versneld, de aandacht is er al een paar jaar. Veel mensen zien een daktent als een mooi alternatief voor een kleine camper of trekkerstent. Je bent ontzettend mobiel en flexibel, want binnen een paar minuten ben je weer startklaar om naar de volgende stop te rijden. En dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid”, vertelt Ivar van der Leij.

Het Daktentfestival mag dan wel uitverkocht zijn voor deelnemers, bezoekers zijn op zaterdag 18 september van 14.00 tot 17.00 uur van harte welkom om alles te weten te komen over het kamperen in een daktent. Ze moeten zich wel aanmelden via de website www.daktentfestival.nl voordat ze toegang tot camping De Vledders krijgen. Er zullen demonstraties worden gegeven van hoe een daktent wordt opengeklapt en aan welke technische voorwaarden een auto moet voldoen om een daktent te kunnen opbouwen. Verder zijn er verschillende thema’s waar bezoekers vragen over kunnen stellen. Hoe kun je gaan daktentkamperen met kinderen? Hoe maak je de keuze voor een geschikt model? En wat moet je doen als je bijvoorbeeld wilt gaan winterkamperen in een daktent? Deze en andere vragen kunnen tijdens de bezoekersmiddag gesteld worden.