Mevrouw Zeilemaker-Hovenkamp onthult de plaquette op de Johannes Hovenkampbrug. (foto gemeente Tynaarlo)
Mevrouw Zeilemaker-Hovenkamp onthult de plaquette op de Johannes Hovenkampbrug. (foto gemeente Tynaarlo)

Verzetsheld Johannes Hovenkamp geëerd met brug over Drentsche Aa

Algemeen

ZEEGSE - De brug over de Drentsche Aa tussen Zeegse en Schipborg heet voortaan officieel de Johannes Hovenkampbrug. Afgelopen donderdag, exact 78 jaar nadat verzetsheld Johannes Hovenkamp werd geliquideerd, onthulde zijn nicht op de brug een plaquette.

Johannes Hovenkamp (1913) woonde aan de Holle Drift in Schipborg en was in de Tweede Wereldoorlog lid van een verzetsgroep die zich bezighield met het verspreiden van pamfletten, hulp aan onderduikers en contraspionage. Op 6 augustus 1942 was Hovenkamp betrokken bij de liquidatie van SD-dubbelagent Izak Anthonie Daane in de Strubben-Kniphorstbosch. Nog dezelfde dag werd hij, samen met de andere betrokken verzetslieden, gearresteerd. Via het Huis van Bewaring in Assen, het Scholtenshuis in Groningen en Strafgevangenis Scheveningen (het ‘Oranjehotel’) belandde hij in Kamp Amersfoort. Op 24 juni 1943 werd Johannes Hovenkamp doodgeschoten op de Leusderheide.

Izak Anthonie Daane was verantwoordelijk voor het oprollen van verschillende verzetsgroepen en stond op het punt de geheime smokkelroute voor Joodse mensen via Zwitserland, Frankrijk en Spanje naar Engeland te ontmaskeren. De verzetsman die de leiding had van deze route, gaf de opdracht om Izak Anthonie Daane ‘op te ruimen’. De dood van Daane zou het leven van veel (verzets)mannen en (verzets)vrouwen sparen.

Amateurhistoricus Bert Staats uit Emmen heeft op verzoek van Kamp Amersfoort onderzoek naar het leven van Johannes Hovenkamp gedaan. Het verbaasde hem dat nergens in de gemeente Tynaarlo een monument voor hem was opgericht. Vooral dankzij de inzet van de raadsleden John Franke (Leefbaar Tynaarlo) en Willem van der Meij (GroenLinks) heeft Hovenkamp nu alsnog de eer gekregen die hem toekomt.

De plaquette op de Johannes Hovenkamp werd donderdagavond officieel onthuld door mevrouw Zeilemaker-Hovenkamp, een nicht van de verzetsheld. Locoburgemeester René Kraaijenbrink en amateurhistoricus Bert Staats hielden in besloten kring een korte toespraak.