Directeur Meiltje de Groot van GAE overhandigt de sleutels aan het team van Kavel 10. (foto Groningen Airport Eelde)
Directeur Meiltje de Groot van GAE overhandigt de sleutels aan het team van Kavel 10. (foto Groningen Airport Eelde)

Kavel 10 vestigt zich op Groningen Airport Eelde

Algemeen

EELDE - Kavel 10 heeft zich per 1 juli gevestigd op Groningen Airport Eelde. Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van hoogwaardige geodata. Dat houdt in dat Kavel 10 met eigen bemande vliegtuigen luchtfoto’s maakt en hoogtemetingen uitvoert voor landmeetkundige doeleinden.

De oprichters van Kavel 10 zijn drie broers en een zwager: Albert, Richard en Stefan Brouwer en Frank Staal. Het bedrijf is ontstaan door de kennis en passie van twee broers: de één met kennis van landmeetkunde en de ander met een opleiding als piloot. De ideale combinatie om een familiebedrijf als Kavel 10 op te richten.

Kavel 10 heeft nadrukkelijk gekozen voor Groningen Airport Eelde als locatie om zich te vestigen. Albert Brouwer: ,,Voor ons is dit een heel logische plek: Als echte noorderlingen willen we een vliegveld in Noord-Nederland als vestigingsplaats. Hierin hebben we de keuze tussen vier alternatieven. Allereerst heeft Groningen Airport Eelde alle luxe faciliteiten, zoals ruime openingstijden, een professionele luchtverkeersleiding en betrouwbare tankinstallatie. Daarnaast hebben we de gesprekken met het management van GAE en de behandeling van de gemeente Tynaarlo als zeer prettig ervaren, waardoor de keuze makkelijk te maken was.”

Meiltje de Groot, directeur van Groningen Airport Eelde, is blij dat Kavel 10 voor de luchthaven gekozen heeft: ,,We zijn blij met de komst van dit jonge bedrijf, dat zich op de luchthaven vestigt met drie toestellen. Dit past uitstekend bij onze ambitie om de strategie van de luchthaven te verbreden. Met Kavel 10 op het luchthaventerrein maken we weer een mooie en belangrijke stap. We kijken uit naar de samenwerking.”

Waar normaal gesproken landmeten alleen op de grond plaatsvindt, vult Kavel 10 dit aan vanuit de lucht. Met drie vliegtuigen, die uitgerust zijn met hoge-resolutiecamera’s en een LiDAR-laser meetsensor, zorgt Kavel 10 ervoor dat alle metingen tot op de centimeter nauwkeurig worden uitgevoerd. Door het combineren van de data vanuit het vliegtuig met die van de landmeters, wordt er een zo compleet mogelijk beeld gecreëerd van de situatie. De data worden momenteel veel gebruikt door gemeentes, waterschappen, ingenieurs en aannemers om grote gebieden te inspecteren en maatvoering uit te halen.