De overdracht heeft plaatsgevonden.
De overdracht heeft plaatsgevonden. (Foto: Van Oost Media)

Omwonenden nemen uniek natuurgebied over

Algemeen

EELDERWOLDE – De gemeente Tynaarlo heeft donderdag een stuk natuurgrond van de Ecozone Zuid in Ter Borch overgedragen aan omwonenden. De buurtbewoners zullen zelf zorg gaan dragen voor het beheer van het natuurgebied.

Het gaat om de ecologische verbindingszone tussen het Paterswoldsemeer-gebied en natuurgebied De Onlanden. ,,Het is een heel bijzonder gebied”, zegt buurtbewoner Wim Hoving. ,,Ongeveer tien jaar geleden is de start gemaakt om landbouwgronden om te vormen naar natuurgebied. Ik woon al een tijdje in Eelderwolde, maar er is sindsdien veel veranderd. Er heeft een enorme verandering plaatsgevonden in het karakter van het gebied.”

Het gaat om een gesloten natuurgebied van Natuurnetwerk Nederland dat gepacht werd door Natuurmonumenten. De pachtovereenkomst liep af en de Gemeente Tynaarlo besloot omdat beheer en onderhoud geen kerntaken zijn, om het gebied over te dragen aan de omwonenden. ,,Het geeft betrokkenheid van de buurt aan”, zegt Hoving. ,,We zijn allemaal erg gesteld op het gebied. Ik denk dat iedere aanwonende wel een verrekijker op tafel heeft staan om te kijken wat er gebeurt. Het is een prachtige ontwikkeling. Er zijn veel dieren te zien, zoals otters en bevers en ontzettend veel soorten vogels. Het is een prachtig uitzicht.”

Hoving geeft aan dat de belangstelling vanuit de buurt groot is. ,,Het gaat natuurlijk wel om onze achtertuin. Het gebied heeft de onderlinge band versterkt. Dat is een mooie bijkomstigheid. We zij natuurlijk ook de ambassadeurs van het gebied. Het is een unieke verbindingszone in het Drents-Groningse merengebied. Dat wil je graag behouden. En daar kunnen we nu invloed op uitoefenen, aldus de mede-eigenaar van het gebied.

Het eigendomsrecht geeft natuurlijk ook verplichtingen. Het gebied moet onderhouden worden. Daar hebben de bewoners de stichting Natuurbehoud Ecozone Eelderwolde voor opgericht. ,,We kunnen zelf de opslag van jonge bomen weghalen. Daarnaast willen we kijken om in samenwerking met een natuurorganisatie om runderen te laten grazen in het gebied, net zoals bij het Paterswoldsemeer gebeurt. Een voordeeltje is dat we op gezette tijden het gebied in mogen om onderhoud te plegen”, aldus Hoving die door de recente ontwikkelingen veel nieuwe inzichten heeft gekregen. ,,Ik woon hier al heel wat jaren, maar de laatste jaren is er veel veranderd. En we zitten nu op de eerste rij om nieuwe ontwikkelingen te kunnen volgen.”

Zie ook: Tynaarlo draagt natuurgebied over