Er zijn bezwaren tegen het nieuwe wiiningplan van Nedmag.
Er zijn bezwaren tegen het nieuwe wiiningplan van Nedmag. (Foto: Henry Koops)

Tynaarlo in beroep tegen zoutwinningbesluit

Algemeen

TYNAARLO – De Gemeente Tynaarlo zal beroep aantekenen tegen het besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) om het nieuwe winningsplan van zoutwinningsbedrijf Nedmag BV uit Veendam toe te staan. De gemeente trekt hierin samen op met de Gemeente Aa en Hunze.

De minister wil - onder voorwaarden – de winning uit vier nieuwe putten toestaan. Ook heeft de minister beheersmaatregelen beschreven in verband met de bestaande putten. De minister komt niet toe aan een aantal onderdelen van de door de gemeenten ingediende zienswijzen. Dat is reden voor de gemeenten om beroep in te stellen.

Nedmag wil bij de dorpen Borgercompagnie en Tripscompagnie kalium- en magnesiumzout gaan winnen. Het bedrijf heeft hiervoor een winningsbesluit ingediend tot maximaal 3,7 miljoen ton magnesiumzout tot uiterlijk 31 december 2045.

Het gewijzigde winningsplan werd in 2018 door Nedmag ingediend naar aanleiding van het incident dat plaatsvond in april 2018, waarbij een grote hoeveelheid dieselolie weglekte in de ondergrond. Eind 2019 heeft de minister van EKZ advies ingewonnen bij de overheden in de regio. Vorig jaar maakte de minister het ontwerp-instemmingsbesluit winningsplan 2018 bekend. De gemeenten hebben toen zienswijzen ingediend. Ten opzichte van het ontwerpbesluit heeft de minister enkele aanpassingen gedaan. Wat de gemeenten onder meer tegen de borst stuit is dat de minister de adviezen van Sodm om geen zout meer te winnen uit caverne TR-9 naast zich heeft neergelegd. 

,,Het is onacceptabel dat onze inwoners worden geconfronteerd met de onzekerheid en daarmee risico’s die actieve winning uit dit caverne met zich meebrengt. Ook vinden beide gemeenten dat de minister hun zienswijze ten aanzien van risico’s, onzekerheden en financiële zekerheidsstelling onvoldoende heeft meegenomen in de besluitvorming. Borging van de financiële risico’s is volgens de gemeenten noodzakelijk. ,,De financiële waarborg voor een vergoeding van toekomstige kosten op het moment dat er geen zoutwinning meer plaatsvindt, is door de minister verwijderd. Daarnaast zal de schadeafhandeling voor alle mijnbouwactiviteiten op dezelfde wijze moeten plaatsvinden, mede omdat in beide gemeente sprake is van gestapelde mijnvouw van zout- en gaswinning.”