Archeologe Riemke Scharff, coördinator van de Hunebedweken.
Archeologe Riemke Scharff, coördinator van de Hunebedweken.

Hunebedweken: vijf weken dagelijks uitstapjes rond hunebedden

Algemeen

REGIO - De Hunebedweken gaan volgende week van start. De Hondsrug UNESCO Geopark, Staatsbosbeheer, Stichting Het Drentse Landschap en het Hunebedcentrum organiseren vijf weken lang dagelijks activiteiten rondom de hunebedden. Wandelroutes, tips voor het maken van een fietstocht, de omgeving verkennen met een gids of iets leren over zwerfstenen: er wordt van alles aangeboden in de Hunebedweken.

Helaas zijn in 2021 nog geen grote evenementen mogelijk. Dus ook geen Dag van het Hunebed, die bijna 10 jaar lang door de samenwerkende organisaties werd georganiseerd. Deze partijen wilden graag iets doen dat wél door kon gaan, en zo zijn de Hunebedweken geboren. Vijf weken lang zijn er leuke activiteiten rondom de hunebedden. ,,Samen willen we de vakantiegangers en museumbezoekers iets bieden wat altijd door kan gaan en waarmee we ze toch ook iets kunnen meegeven van dit oeroude gebied en het verhaal rondom onze hunebedden”, aldus Hanna Schipper van Het Drentse Landschap.

Staatsbosbeheer en Het Drentse Landschap constateren dat veel vakantiegangers de bekende hoogtepunten opzoeken en zo een hoop prachtige Drentse gebieden en onbekende hunebedden missen. ,,Natuurlijk komt iedereen naar het grootste hunebed kijken, maar er liggen er nóg 51 in Drenthe”, aldus Riemke Scharff, archeologe van het Hunebedcentrum en coördinator van de Hunebedweken. ,,Er gaat een hoop niet door en op vakantie zoek je naar leuke uitstapjes en plekken om te bezoeken. Als er dan veel bezienswaardigheden en attracties vol zitten, kun je snel teleurgesteld raken. Dat snappen we heel goed. Daarom willen we zo graag laten zien wat er óók nog kan.”

Van 9 augustus tot en met 12 september staan er dagelijks activiteiten op de website van het Hunebedcentrum: www.hunebedcentrum.eu. De vier samenwerkende partijen tonen veelvuldig hun tips en activiteiten op social media en daarnaast zullen op recreatieparken en in TIP-kantoren flyers van de Hunebedweken komen te liggen.