Het plezierjacht na de explosie.
Het plezierjacht na de explosie.

Zes gewonden bij explosie op plezierjacht

Algemeen

KROPSWOLDE - Zes inwoners van de gemeente Midden-Groningen zijn woensdagmiddag gewond geraakt bij een explosie op een plezierjacht in het Drents Diep bij jachthaven Meerwijck. Vier van hen, onder wie een kind, raakten zwaar gewond. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het kind, aldus de politie, in zeer kritieke toestand.

De gewonden zijn twee mannen van 64 en 29 jaar, een vrouw van 28 jaar en verder drie minderjarige kinderen. De explosie vond rond 13.45 uur plaats nabij de Strandweg, waarna hulpdiensten massaal uitrukten: politie, de brandweer met onder andere een duikteam, ambulances en een traumahelikopter.

De betrokkenen zouden de boot net hebben gekocht en wilden er mee wegvaren. Op dat moment ontstond er een explosie. Door een grote vuurbal werden ze omver geblazen en een aantal opvarenden belandde in het water. Toegesneld campingpersoneel hielp slachtoffers uit het water en verleende eerste hulp. Volgens meerdere omstanders hebben ook duikers van de brandweer nog een slachtoffer uit het water gehaald.

Hoe de explosie kon gebeuren, is onduidelijk. De politie startte meteen een onderzoek, waarbij de boot forensisch wordt onderzocht. Het onderzoek werd donderdag vervolgd. Dit onderzoek moet volgens de politie uitvoerig en zorgvuldig gebeuren en zal daarom enige tijd in beslag nemen.

De politie roept mensen die informatie hebben over het ongeval op om zich te melden via 0900-8844. Meerdere mensen hebben de explosie zien gebeuren en verschillende omstanders hebben eerste hulp verleend. Voor iedereen die daar behoefte aan heeft is slachtofferhulp beschikbaar. Slachtofferhulp is te bereiken via het telefoonnummer 0900-0101.