De begraafplaats in Noordlaren. (foto Dick Vos)
De begraafplaats in Noordlaren. (foto Dick Vos)

Begraafplaats Noordlaren 150 jaar

Algemeen

NOORDLAREN - Met een tentoonstelling, lezingen, een film en een boek wordt op 11 en 12 september stilgestaan bij het 150-jarig bestaan van de begraafplaats van Noordlaren. Hetzelfde weekend wordt het strooiveld waarmee de begraafplaats onlangs uitgebreid is officieel in gebruik genomen. 

In 1870 kocht de toenmalige Hervormde Gemeente Noordlaren-Glimmen even buiten Noordlaren een perceel, om dit een jaar later als begraafplaats in gebruik te nemen. De oudste graven stammen uit die tijd. De begraafplaats aan de Zuidlaarderweg heeft een groen karakter, ligt fraai op de Noordlaarder es en is toegankelijk via de Pollseweg. Enkele bekende Nederlanders liggen hier begraven, onder wie orgelbouwer Petrus van Oeckelen en schrijver Johan Fabricius van het boek ‘De scheepsjongens van Bontekoe’.

In het weekend van 11 en 12 september zijn er diverse activiteiten in Noordlaren. Het officiële gedeelte op zaterdagochtend is inmiddels volgeboekt. Op zaterdagmiddag (vanaf 13.30 uur) en op zondag (vanaf 11.30 uur) is de Bartholomeuskerk te Noordlaren vrij toegankelijk voor alle belangstellenden. Daar is een tentoonstelling ingericht van opgravingsvondsten en van het kerkzilver van de plaatselijke protestantse gemeente. Henny Groenendijk, emeritus hoogleraar Archeologie en Maatschappij, geeft een korte lezing over de tentoongestelde stukken op zaterdag om 15.00 uur en op zondag om 11.30 en 14.30 uur.

In de kerk wordt doorgaand een film vertoond over de begraafplaats en is het boek ‘Onder de klokslag van Noordlaren - De ‘nieuwe’ begraafplaats 1871-2021’. in te zien. In dit boek gaat Friso Bavinck in op de geschiedenis van de begraafplaats en de plek die deze inneemt in de Noordlaarder dorpsgemeenschap. Het boek is vanaf maandag 13 september verkrijgbaar bij boekhandel Boomker in Haren.

Aanstaande zaterdag wordt de begraafplaats uitgebreid met een strooiveld voor de as van gecremeerde overledenen. Het veld - waardoor een speels graspad loopt - is ingezaaid met diverse bloemen, waarmee direct een bijdrage geleverd wordt aan de biodiversiteit in het dorp. Het strooiveld kan gebruikt worden voor inwoners van de oude gemeente Haren. Dit in tegenstelling tot de begraafplaats, die alleen bestemd is voor inwoners van Glimmen, Noordlaren en Harendermolen.