De initiatiefnemers van Tynaarlo Goed Gehoord maken een praatje met inwoners van Zuidlaren.
De initiatiefnemers van Tynaarlo Goed Gehoord maken een praatje met inwoners van Zuidlaren.

Tynaarlo Goed Gehoord met Kletspraot-kar in Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Tynaarlo Goed Gehoord deed zaterdag met de ‘Kletspraot-kar’ Zuidlaren aan. Ook nu werden er weer veel verhalen, ideeën, vragen en suggesties opgehaald. Steeds meer mensen komen uit zichzelf op de bakfiets af en gaan in gesprek met de initiatiefnemers.

Een mooie geschiedenis werd opgetekend over het Geitenkampje aan de Havezathelaan, waar de buurt zelf destijds geld voor heeft ingezameld en nu het beheer van een oudere bewoner gezamenlijk heeft overgenomen. Dit om te voorkomen dat er huizen gebouwd zouden gaan worden; het is nu een fijne speelplek voor de kinderen. In de Havezathelaan heeft men wel regelmatig last van luizenpoep, een kleverige substantie uit de bomen die op auto’s een naar plakkaat achterlaat. Het snoeien en bijwerken van de bomen zou verbeterd kunnen worden. Tot nu toe loopt dit niet goed. Na een bakje koffie bij de Kletspraot-kar gingen de inwoners zelf aan de slag om een plan van aanpak te maken met de buurt en een bomenspecialist, om dan in overleg met de gemeente te kijken hoe dit probleem het beste aangepakt kan worden. Ouders van jongeren die veel bij de skatebaan komen, zaten ook flink in de knoop. Tijdens een kopje koffie werd onderzocht wat ze zelf anders kunnen doen om hun eigen jongeren een betere plek te bieden. Misschien zelfs een plek voor en dóór de jongeren. De ouders gaan met buren in contact om te kijken of er alternatieven kunnen worden gevonden.

Wat de initiatiefnemers van Tynaarlo Goed Gehoord opviel, is dat iedereen blij is om te wonen in de eigen buurt en het dorp Zuidlaren. De wijk achter de benzinepomp, aan het begin van de Ekkelkamp, werd geroemd om de saamhorigheid. Eén van de oudere bewoonsters hier heeft wakker gelegen van het bericht dat de belbus verdwijnt: hoe moet ze nu voor haar wekelijkse behandeling naar het ziekenhuis? Ook zijn er zorgen over het dichtgaan van multifunctioneel centrum De Ludinge.

Er zijn ook verbeterpunten te vinden. Een onderwerp dat terugkwam was de manier waarop de gemeente Tynaarlo met suggesties omgaat. En ook: waarom lijkt alles in Tynaarlo zo ontzettend traag te gaan? Veel mensen missen de feedback op een melding die bij de gemeente wordt gedaan. Een bewoner van de Groenkamp was speciaal naar de bakfiets toegekomen om te melden dat de mensen van de hier wat achteraf gelegen woningen graag een huisnummerbordje of wegwijzer willen plaatsen. Dit is vier keer gevraagd, maar het was volgens de gemeenteambtenaar niet nodig. Een ambulance kon het huis onlangs echter niet vinden. De suggestie van Tynaarlo Goed Gehoord: ,,Laten we in overleg met de gemeente dit proces eens goed doorlichten. Kan dit zo worden ingericht dat er sprake is van goede hoor en wederhoor? Zo blijven we optimistisch en opbouwend kritisch naar inwoners én de gemeente.”