De begraafplaats in Noordlaren, waarover een boek is verschenen. (foto Dick Vos)
De begraafplaats in Noordlaren, waarover een boek is verschenen. (foto Dick Vos)

Boek over begraafplaats in Noordlaren gepresenteerd

Algemeen

NOORDLAREN - De nieuwe begraafplaats in Noordlaren bestaat in 2021 anderhalve eeuw. Daar mag wel eens aandacht aan geschonken worden, vond het College van Kerkrentmeesters van de PKN-gemeente Noordlaren-Glimmen. En het vond Friso Bavinck bereid diep in de geschiedenis te duiken van wat door velen één van de mooiste begraafplaatsen van het Noorden wordt gevonden. Afgelopen zaterdag, Open Monumentendag, vond in Noordlaren de presentatie van deel 23 van de Harener Historische Reeks plaats: ‘Onder de klokslag van Noordlaren - De nieuwe begraafplaats 1871-2021’.

De aanleg van deze begraafplaats had destijds enige bestuurlijke voeten in aarde. Van Rijkswege had het begraven op het oude kerkhof rond de Bartholomeuskerk, de dorpskerk van Noordlaren, al veel eerder gestopt moeten worden. Maar met de aanleg van die nieuwe begraafplaats op de es in het vooruitzicht, betrachtte men enige coulance.

Op 1 juni 1871 werd de nieuwe dodenakker officieel in gebruik genomen. Een dag eerder had er al de eerste begrafenis plaatsgevonden. De geschiedenis van de nieuwe begraafplaats is gelardeerd met verhalen van en over Noordlaarders en Glimmenaren die er begraven liggen of op een bijzondere wijze bij deze begraafplaats betrokken zijn of waren. Ook is er aandacht besteed aan de verschillende teksten en tekens die op de grafstenen voorkomen. Daarmee is een document ontstaan dat niet alleen voor hen die ‘onder de klokslag van Noordlaren’ leven, maar voor een veel breder publiek interessant is om te lezen. ‘Onder de klokslag van Noordlaren - De nieuwe begraafplaats 1871-2021’ is te koop bij boekhandel Boomker in Haren.

Het boek is verschenen in de Harener Historische Reeks, een uitgave van de Harener Historische Commissie, bij deze gelegenheid in samenwerking met het College van Kerkrentmeesters van de PKN-gemeente Noordlaren-Glimmen.