Het is zaterdag stoom wat de klok slaat bij museum De Wachter in Zuidlaren.
Het is zaterdag stoom wat de klok slaat bij museum De Wachter in Zuidlaren.

Stoomdag bij museum De Wachter

Algemeen

ZUIDLAREN - Bij museum De Wachter in Zuidlaren is het aanstaande zaterdag stoom wat de klok staat. De machinisten halen alles uit de kast om alle vijftien werkende stoommachines onder stoom te brengen. De Wachter heeft een unieke collectie stoommachines en kan daarom ook een stoommuseum genoemd worden.

Binnen in de molen staan onder andere de grote compound-stoommachine (1895) en twee eencilinder machines (1890 en 1900). Dergelijke machines werden vroeger gebruikt bij de aandrijving van de olieslagerij en de kruidenmaalderij. Buiten staat de stoomlocomobiel (1930) opgesteld, met daarnaast de stoomtrekker: beide volledig onder stoom. Met de stoomraderboot De Jonge Wachter kunnen passagiers een rondvaart maken naar het Zuidlaardermeer. De machinisten van De Wachter zullen de werkende machines demonstreren en de bezoekers van alle informatie voorzien.

Nieuw bij De Wachter (sinds 2019) is de trein van Neve. Er wordt al twee jaar gestaag doorgewerkt aan de restauratie. Als de ketel is gekeurd door het stoomwezen (Lloyds) kan er worden proefgedraaid. Er is een speciaal hulpmiddel (rollenbank) gemaakt om de locomotief ‘op rolletjes’ te laten lopen. Zo kan hij als het ware rijden zonder vooruit te komen. Het railplan is gemaakt en de trein zal vanaf medio 2022 met machinist en bezoekende kinderen rondjes rijden op het terrein achter de molen.

Een speciale attractie zaterdag is de demonstratie van de historische stoomwals van Oosterhof-Holman uit Grijpskerk.

Museum De Wachter is aanstaande zaterdag tijdens de Stoomdag geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De Stoomdag 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Drenthe.