Afbeelding

Tynaarlo: voorkeur voor twee fullservice supermarkten op PBH-terrein

Algemeen

ZUIDLAREN - De toekomst van de twee supermarkten in het centrum van Zuidlaren zorgt voor hoofdbrekens bij het college van B en W van de gemeente Tynaarlo. Na lang wikken en wegen heeft het college nu een voorkeur uitgesproken voor de realisatie van twee fullservice supermarkten op het Prins Bernhardhoeve-terrein. Volgens burgemeester en wethouders is dit de minst slechte optie.

De gemeenteraad van Tynaarlo wil graag dat beide supermarkten qua huisvesting en parkeergelegenheid vergelijkbare mogelijkheden krijgen. Dat betekent volgens het college dat er drie opties zijn: terugkeren naar de oude situatie (Jumbo blijft op de huidige plek en Albert Heijn gaat terug naar de Stationsweg), een beperkte aanpassing van de huidige Jumbo en qua vierkante meters en parkeergelegenheid een beperkte supermarkt op het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve, óf twee fullservice supermarkten naast elkaar aan de voorzijde van het PBH-terrein.

Hoewel het een schrikbeeld is voor veel ondernemers in Zuidlaren - zij vrezen voor minder klandizie als beide supermarkten uit het winkellint verdwijnen - neigt het college van B en W naar het laatste scenario: twee fullservice supermarkten op het PBH-terrein. ,,Inwoners kunnen dan goed hun boodschappen doen in hun eigen regio en zullen hiervoor minder snel naar omliggende plaatsen gaan. De verwachting is dat dit ook een positief effect heeft op de rest van het winkelcentrum, omdat er dan meer klanten het dorpscentrum in komen.” Met nieuwe investeringen door de gemeente in looproutes tussen de supermarkten en de rest van het centrum zal het volgens het college van B en W voor de klanten van de supermarkten aantrekkelijk worden om verder het winkellint in te gaan.

Volgens het college blijkt uit onderzoek dat het niet mogelijk is om de huidige Jumbo te verbouwen tot een fullservice supermarkt. Daartoe zouden meerdere panden gesloopt moeten worden, en dat zou een aantasting betekenen van het beschermd dorpsgezicht van Zuidlaren. Dat is voor het college geen optie.