Directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde.
Directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde.

‘Geen uitzicht op rendabele exploitatie GAE zonder Rijksbijdrage’

Algemeen

VRIES/EELDE - Zonder geld van het Rijk is er geen uitzicht op een rendabele exploitatie van Groningen Airport Eelde. Dat liet directeur Meiltje de Groot deze week weten tijdens de raadsvergadering van de gemeente Tynaarlo, waarin werd gedebatteerd over het beschikbaar stellen van een overbruggingskrediet aan de luchthaven.

Groningen Airport Eelde is momenteel druk aan het lobbyen voor een structurele bijdrage van het Rijk. Hierover valt op korte termijn echter geen witte rook te verwachten, omdat het demissionaire kabinet hier geen besluit over zal nemen. Volgens directeur Meiltje de Groot slaat de nieuwe strategie van Groningen Airport Eelde, waarin onder meer wordt ingezet op elektrisch vliegen en het toepassen van waterstof, erg aan bij de Tweede Kamerfracties. Daarnaast onderkent het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het belang van regionale luchthavens als GAE.

Zonder Rijksbijdrage is er geen uitzicht op een positief resultaat van Groningen Airport Eelde, antwoordde De Groot op vragen van de fractie van Leefbaar Tynaarlo. ,,We hebben een tekort. Dat wordt mede veroorzaakt door kosten die we maken voor zaken als de brandweer en beveiliging. Het Rijk hoort deze kosten te dragen: het gaat om activiteiten die wij uitvoeren in opdracht van de overheid.”

De Groot zou graag tot 2030 duidelijkheid willen over de financiering van Groningen Airport Eelde. ,,Het is ondoenlijk, ook voor het aantrekken van bedrijven, om ieder jaar weer een discussie te hebben over de financiering. Veel bedrijven zijn geïnteresseerd om zich hier te vestigen, maar die willen wel zekerheid.”