Dit jaar opnieuw geen kleurrijke lampions op de Brink in Zuidlaren: het Sint-Maartenfeest is ook dit jaar afgelast.
Dit jaar opnieuw geen kleurrijke lampions op de Brink in Zuidlaren: het Sint-Maartenfeest is ook dit jaar afgelast.

Sint-Maartenfeest in Zuidlaren opnieuw afgelast

Algemeen

ZUIDLAREN - Het Sint-Maartenfeest in Zuidlaren is dit jaar opnieuw afgelast vanwege de coronamaatregelen.

Het was een paar jaar een mooie traditie op de Grote Brink van Zuidlaren: de viering van het feest van Sint-Maarten, op 11 november. De viering dit jaar gaat helaas wederom niet door, zo heeft het bestuur van de Stichting Sint-Maarten Zuidlaren moeten besluiten. De stichting kan niet voldoen aan de eisen die aan de organisatie van het evenement worden gesteld.

Het bestuur van de stichting heeft in het afgelopen jaar regelmatig overleg gevoerd met de gemeente Tynaarlo. Op dit moment en onder de huidige regels vanuit de Rijksoverheid geldt het feest als een ’stationair evenement’ waarvoor toegangscontrole noodzakelijk is voor iedereen van 12 jaar en ouder. Het evenement is alleen toegankelijk voor mensen die gevaccineerd zijn of een recent negatief testbewijs kunnen laten zien. Dit heeft grote gevolgen voor de inrichting van het terrein (met hekken) en voor de organisatie (benodigde menskracht). Ook wordt het open karakter van het evenement er ingrijpend door beïnvloed.

,,Het was de optelsom van deze eisen die het bestuur van Stichting Sint-Maarten Zuidlaren heeft doen besluiten - met pijn in het hart - om het feest in 2021 wederom af te gelasten”, zegt voorzitter Kees de Graaf. ,,De formule van het feest zou opnieuw teveel in het gedrang gekomen. Ook ontbreekt het de stichting aan voldoende middelen en menskracht om aan de coronamaatregelen te voldoen. In 2022 ondernemen we een nieuwe poging.”