De bouwsector kampt met een tekort aan personeel.
De bouwsector kampt met een tekort aan personeel.

Aantal WW-uitkeringen in Drenthe blijft dalen

Algemeen

TYNAARLO - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe is in september verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. 

Eind september telde Drenthe 5698 WW-uitkeringen. Dat is 2,3 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen nam in september af met 63 (1,1 procent) ten opzichte van de vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in de meeste sectoren, maar vooral in de uitzendsector, detailhandel en horeca. Eind september 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ook ruim lager dan een jaar eerder (25,5 procent). Sinds vier maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

Ook vanuit de bouw zitten steeds minder mensen in de WW. De bouw kampt met toenemende tekorten aan technische vakmensen, zoals elektriciens, loodgieters en monteurs van zonnepanelen en elektriciteitsnetten. Door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort neemt de vraag naar deze beroepen alleen maar toe. Ook verlaten de komende jaren veel oudere medewerkers de bouw door pensionering. Dit biedt kansen voor werkzoekenden die zich willen omscholen naar een bouwberoep.

In de gemeente Tynaarlo steeg het aantal WW-uitkeringen in september juist: met 4,9 procent van 324 naar 340. Eind vorige maand zat 2,0 procent van de beroepsbevolking in Tynaarlo zonder werk. In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in Tynaarlo met 19,8 procent.

Eind september telde Nederland 207.918 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er nog 212.661 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 2,2 procent. In alle provincies is sprake van een afname van het aantal uitkeringen.