Marinke Steenhuis tijdens haar lezing voor de leden van Historische Vereniging Zuidlaren.
Marinke Steenhuis tijdens haar lezing voor de leden van Historische Vereniging Zuidlaren.

Lezing over beschermd dorpsgezicht Zuidlaren bij historische vereniging

Algemeen

ZUIDLAREN - Historische Vereniging Zuidlaren heeft gisteren de eerste bijeenkomst sinds ruim anderhalf jaar gehouden. Op uitnodiging van de historische vereniging verzorgde Marinke Steenhuis een lezing over het beschermd dorpsgezicht van Zuidlaren.

In opdracht van de gemeente Tynaarlo heeft Steenhuis het rapport ‘Zuidlaren - Beschermd dorpsgezicht en omgeving, een culturele waardestelling’ opgesteld. Dit ten behoeve van de plannen voor de herinrichting van het dorpscentrum van Zuidlaren. Steenhuis stelde dat Zuidlaren een bijzonder dorp is: zowel het dorp zelf als ook de omgeving. Een deel van het centrum is sinds 1973 aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Zuidlaren is een eeuwenoud esdorp. Het dorp is, in tegenstelling tot wat tegenwoordig meestal het geval is, uit het landschap gegroeid. De brinken die men op diverse plaatsen binnen het centrum van het dorp aantreft hadden in het verleden altijd een functioneel gebruik. Voor ontwikkelingen die men binnen het beschermd dorpsgezicht wil gaan realiseren gelden bepaalde en strikte voorwaarden. Dit betekent echter niet dat er niets meer mogelijk is. Organisaties als de provincie Drenthe en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed letten hier ook op. Vervolgens belichtte Steenhuis een aantal specifieke punten, zoals de grote Brink met de dorpswanden, de omgeving van de havezathe Laarwoud en de route langs de Stationsweg.

Na de presentatie, die uiteraard slechts een gedeelte van het omvangrijke rapport kon omvatten. werd Marinke Steenhuis beloond met een applaus van het aanwezige publiek. Voorzitter Hennie Fidder van Historische Vereniging Zuidlaren bedankte de spreekster voor haar bijdrage en bood haar namens de vereniging een attentie aan.

De eerstvolgende bijeenkomst van Historische Vereniging Zuidlaren vindt plaats op 1 december. Dan zal provinciaal historicus Michiel Gerding een lezing verzorgen over boeren in Drenthe.