Afbeelding

Kansen liggen voor het grijpen op arbeidsmarkt Drenthe

Algemeen

TYNAARLO - In heel Nederland zijn er kansen op de arbeidsmarkt. Ook in de arbeidsmarktregio Drenthe zijn er kansen en is er sprake van krapte op de regionale arbeidsmarkt. 

Landelijk is er een record aantal vacatures. In Drenthe groeide het aantal vacatures halverwege 2021 naar 3.300, doordat de economie na de coronacrisis weer aantrekt en werkgevers op zoek gaan naar personeel. Voor werkzoekenden betekent dit dat er kansen zijn om aan het werk te komen of een nieuwe baan te vinden. Dit blijkt uit Regio in Beeld Drenthe die UWV heeft uitgebracht. 

In Drenthe is er momenteel sprake van een krappe arbeidsmarkt. Na een voorzichtig herstel in het eerste kwartaal van 2021, trok de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal verder aan. Een verdere daling van het aantal werkzoekenden en de stijging van het aantal vacatures zorgden ervoor dat de spanning op de arbeidsmarkt van april tot en met juni sterk opliep in Drenthe. Het aantal openstaande vacatures steeg ten opzichte van een jaar geleden met 1.300 (+67%) en in een groot gedeelte van de beroepsgroepen is er sprake van personeelstekorten. Doordat meer mensen werk vinden, neemt het aantal uitkeringen af. Begin 2021 waren er bijna 4.800 WW-uitkeringen en eind september nog 3.200. De verwachting is wel dat het aantal WW-uitkeringen eind dit jaar weer wat gaat toenemen als gevolg van het wegvallen van steunmaatregelen en seizoenswerkloosheid.

Kansen
De krapte in de arbeidsmarktregio Drenthe zit op dit moment in een groot deel van de sectoren en beroepsgroepen. Vooral in techniek, ICT, dienstverlening en zorg & welzijn is het voor werkgevers erg lastig om personeel te vinden. Hierdoor zijn beroepen in deze sectoren - zoals elektriciens, monteurs, systeemontwikkelaars, medewerkers fastservice, verzorgenden en verpleegkundigen - erg kansrijk voor werkzoekenden en mensen die een nieuwe stap willen maken. 

Mismatch
De stijging van het aantal vacatures heeft ervoor gezorgd dat er een record aantal vacatures is. Er zijn landelijk zelfs meer vacatures dan werklozen op dit moment. Anderzijds worden ruim 1 miljoen mensen binnen de beroepsbevolking als ‘onbenut arbeidspotentieel’ getypeerd door het CBS. UWV wil samen met werkgevers, vakbonden en gemeenten in kaart brengen welke kwaliteiten en behoeften deze groep mensen heeft. De eerste stap in het samen helpen van werkzoekenden is gezet met de Regionale Mobiliteitsteams (RMT’s). Hierin werken verschillende partners, waaronder UWV, samen om mensen weer aan het werk te helpen of om een stap te maken naar een nieuwe baan.