Uitbreiding van de huidige Jumbo zou volgens het college van B en W een aantasting van het beschermd dorpsgezicht van Zuidlaren betekenen.
Uitbreiding van de huidige Jumbo zou volgens het college van B en W een aantasting van het beschermd dorpsgezicht van Zuidlaren betekenen.

B en W: twee supermarkten op PBH-terrein Zuidlaren

Algemeen

ZUIDLAREN - Het college van B en W van Tynaarlo stelt de gemeenteraad voor om aan de voorkant van het Prins Bernhardhoeve-terrein in Zuidlaren twee supermarktlocaties aan te wijzen. Op de huidige Jumbo- of de voormalige Albert Heijn-locatie moet een supermarkt mogelijk blijven. Op de andere locatie ziet het college graag een andere publiekstrekker of voor het winkelend publiek aantrekkelijke invulling.  

De gemeenteraad wenste tot nu toe dat de huidige Jumbo-locatie zodanig zou worden omgebouwd dat een hedendaagse, toekomstbestendige full-service supermarkt mogelijk zou worden. Zo zou op het PBH-terrein maar één supermarkt nodig zijn. Het herontwikkelen van de huidige Jumbo-locatie blijkt echter op onoverkomelijke problemen te stuiten. Zo zou het beschermd dorpsgezicht te veel aangetast worden. Ook zijn er in de omgeving niet genoeg parkeerplaatsen te realiseren. En het slechts beperkt uitbreiden van één of beide supermarkten tast de aantrekkelijkheid van de supermarkten aan en daarmee van het hele centrumgebied van Zuidlaren.

Burgemeester en wethouders neigden recent al naar twee supermarkten op het PBH-terrein. Dat was het gevolg van de adviezen van diverse geraadpleegde deskundigen en onderzoeken. Inmiddels heeft het college met het Brede Team gesproken, uitgebreid met externe deskundigen. Daarin zitten ondernemersvereniging VOZ, de klankbordgroep, het gezondheidscentrum, Albert Heijn, Jumbo en een vertegenwoordiger van Stationsweg 33. De meerderheid van dat team heeft inmiddels aangegeven vertrouwen in een verdere uitwerking te hebben.

De VOZ heeft inmiddels haar leden geraadpleegd. Die zien in grote meerderheid mogelijkheden voor twee supermarkten op de voorzijde van het PBH-terrein, maar wel onder een aantal voorwaarden. Die moeten met name de ontwikkeling garanderen van optimaal aantrekkelijke routes naar en door het hele winkelgebied van Zuidlaren.