Afbeelding

Aantal WW-uitkeringen in Drenthe blijft dalen

Algemeen

TYNAARLO - Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Drenthe is in de maand oktober verder gedaald. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. 

Eind oktober telde Drenthe 5504 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen nam af met 194 (-3,4 procent) ten opzichte van de vorige maand. De WW daalde in de meeste sectoren, maar vooral in de uitzendsector, vervoer & logistiek en detailhandel. Eind oktober was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ook ruim lager dan een jaar eerder (-27 procent). Sinds vijf maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

Door de afname van WW-uitkeringen en toename van vacatures is het moeilijker voor werkgevers om personeel te vinden. In de eerste week van november verscheen Regio in Beeld, een jaarlijkse UWV-publicatie die de ontwikkelingen op de 35 regionale arbeidsmarkten schetst. Hieruit blijkt dat de personeelstekorten van vóór corona terug zijn en zelfs groter zijn dan voor de pandemie. De regionale lijsten met kansrijke beroepen geven inzicht waar de kansen liggen voor werkzoekenden en voor welke beroepen werkgevers dus moeilijk aan kandidaten kunnen komen. In het overzicht van Drenthe staan 98 kansrijke beroepen, waarvan een groot deel in de techniek.

In de gemeente Tynaarlo daalde het aantal WW-uitkeringen in oktober met 1,5 procent van 340 naar 335. Eind vorige maand zat 2 procent van de beroepsbevolking in Tynaarlo zonder werk. In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 20,8 procent.

Eind september telde Nederland 199.114 WW-uitkeringen. Dat is 2,1 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er nog 207.918 WW-uitkeringen. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 4,2 procent. In alle provincies is sprake van een afname van het aantal uitkeringen.