Het beekdal van de Drentsche Aa in de omgeving van Gasteren. (foto Nationaal Park Drentsche Aa)
Het beekdal van de Drentsche Aa in de omgeving van Gasteren. (foto Nationaal Park Drentsche Aa)

Excursie door beekdal van het Gasterensche Diep

Algemeen

GASTEREN - Nationaal Park Drentsche Aa organiseert aanstaande woensdag (24 november) een excursie over het Veurste Veen en door het beekdal van het Gasterensche Diep. 

Gidsen van Nationaal Park Drentsche Aa vertellen onderweg over het ontstaan van het esdorpenlandschap met zijn typische elementen: es, dorp, beekdal en heide. Ook wordt er ingegaan op de geschiedenis van het dorp Gasteren en de belangrijke rol van de boermarke. Die geschiedenis wordt verbeeld door de tientallen veldnamen in het gebied. Veldnamen waren eeuwenlang de straatnamen van het platteland. Elke akker, elk stukje land had een eigen naam. Zonder kaart of navigatiesysteem vonden dorpsbewoners feilloos de weg naar de Lijnstukken of de Steenakkers. Veldnamen vormden een vanzelfsprekend onderdeel van hun leefomgeving. Ze waren onmisbaar voor de oriëntatie en handig in de communicatie.

De excursie start woensdag om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats Gasterse Duinen aan de Oudemolenseweg bij Gasteren. Deelname is gratis. Na afloop van de excursie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Deelnemers aan de excursie doen er verstandig aan waterdichte schoenen aan te trekken en een verrekijker mee te nemen. Honden worden niet toegelaten.