Volgens Klankbordgroep Zuidlaren is een uitbreiding van de huidige Jumbo prima mogelijk zonder aantasting van het beschermd dorpsgezicht.
Volgens Klankbordgroep Zuidlaren is een uitbreiding van de huidige Jumbo prima mogelijk zonder aantasting van het beschermd dorpsgezicht.

Klankbordgroep Zuidlaren tegen twee supermarkten op PBH-terrein

Algemeen

ZUIDLAREN - De Klankbordgroep Zuidlaren kan niet instemmen met de realisatie van twee full-service supermarkten op het voormalige Prins Bernhardhoeve-terrein. Dat schrijft de klankbordgroep in een brief aan het college van B en W en de gemeenteraad van Tynaarlo.

Onlangs liet het college van B en W weten twee supermarkten op het PBH-terrein te willen toestaan. Volgens Klankbordgroep Zuidlaren gaat het college echter voorbij aan de opdracht van de gemeenteraad uit 2019: dat de uitbreidingsmogelijkheden van de huidige Jumbo bepalend moeten zijn voor de uiteindelijke grootte van zowel Jumbo als Albert Heijn. Dat zou volgens de klankbordgroep het uitgangspunt moeten zijn voor het gelijke speelveld voor beide supermarkten.

De klankbordgroep bestrijdt de visie van het college van B en W dat een uitbreiding van Jumbo niet mogelijk is zonder een rigoureuze aantasting van het beschermd dorpsgezicht van Zuidlaren. De klankbordgroep stelt dat een supermarkt met een oppervlakte van 2000 vierkante meter op deze locatie ruimschoots haalbaar is, met een verschijningsvorm passend in het beschermd dorpsgezicht. Het parkeerprobleem zou volgens de klankbordgroep opgelost kunnen worden door het instellen van een zogenaamde blauwe zone in de Marktstraat. Eventueel is de klankbordgroep bereid een functionele en sobere doorsteek naar de nabijgelegen Brink te accepteren.

De klankbordgroep ziet in het nieuwe collegevoorstel geen enkele positieve bijdrage aan het versterken van de beeldkwaliteit en het beschermd dorpsgezicht van Zuidlaren. ,,Wij kiezen voor het behoud en de ontwikkeling van de ruimtelijke en cultuurhistorische kwaliteit van het beschermd dorpsgezicht, met oog voor het economisch belang. Het projecteren van twee dominante, beeldbepalende supermarkten op een zo mooie locatie midden in het dorp hoort daar niet bij.”