Wethouder René Kraaijenbrink assisteert bij het planten van de eerste boom. (foto Liam Kuiper/LK Media)
Wethouder René Kraaijenbrink assisteert bij het planten van de eerste boom. (foto Liam Kuiper/LK Media)

Wethouder geeft startsein voor tweede fase boerenervenproject

Algemeen

ZEEGSE - Door het planten van de eerste boom heeft wethouder René Kraaijenbrink van de gemeente Tynaarlo zaterdag het startsein gegeven voor de tweede fase van het boerenervenproject in Zeegse. 

Veertien erfeigenaren gaan samen met Groenvoorzieningsbedrijf Hilko Bakker BV aan de slag met het opknappen van de erven langs de invalswegen naar de brink van Zeegse. De erven krijgen het oorspronkelijke, sobere en functionele Drentse karakter terug, waardoor ze beter op de omgeving aansluiten en bijdragen aan de versterking van de biodiversiteit.

Veel mensen hebben de neiging om hun tuin vol te zetten met bomen, struiken en schuurtjes. De beplanting bestaat vaak uit coniferen en laurierkers, waardoor inheemse soorten zoals meidoornhagen en fruitbomen verdwijnen. Het oorspronkelijke sombere en functionele open karakter van een typisch Drents brinkdorp als Zeegse dreigt op deze wijze te verdwijnen. Landschapsbeheer Drenthe, de gemeente Tynaarlo, de inwoners van Zeegse en veertien grondeigenaren slaan de handen ineen om het streekeigen karakter terug te laten keren. Landschapsbeheer Drenthe heeft met alle erfeigenaren een werkplan opgesteld.

De gemeente Tynaarlo, de provincie Drenthe en het Gebiedsfonds Drentse Aa hebben het project mede gefinancierd. De Bewonersgroep Zeegse heeft de coördinatie en communicatie verzorgd. Het resultaat is dat de komende periode veertien boerenerven worden opgeknapt. De werkzaamheden zullen voornamelijk bestaan uit het verwijderen van bomen en struiken en het planten van inheemse soorten. Het meeste werk wordt vóór april uitgevoerd.

In de eerste fase van het project zijn in 2020 reeds twaalf erven rondom de brink van Zeegse aangepakt. Vanwege de grote animo krijgt het project nu een vervolg.