Moniek Brunsting met het geboorteboek dat zij ontwierp voor iedere gezinssamenstelling.
Moniek Brunsting met het geboorteboek dat zij ontwierp voor iedere gezinssamenstelling.

Berend Boekje: een uniek geboorteboek voor iedereen

Algemeen

ZUIDLAREN - Zuidlaren is sinds kort een onderneemster rijker: Moniek Brunsting, de bedenker van Berend Boekje. Zij ontwikkelde een geboorteboek dat geschikt is voor iedere gezinssamenstelling.

‘Weet je nog? Toen ik een baby was’ is een uniek geboorteboek voor iedereen. Het eerste inclusieve geboorteboek dat geschikt is voor iedere gezinssamenstelling. Herinneringen en avonturen kunnen worden vastgelegd tussen prachtige illustraties, geïnspireerd door de natuur en seizoenen. Het geboorteboek is heel flexibel en geeft daarmee ruimte aan alle soorten en maten families. Moniek Brunsting: ,,Al een tijdje liep ik rond met het idee voor dit boek. Ik wil graag iets waardevols bijdragen aan een inclusieve samenleving, waarbij er plek is voor ieder gezin dat een kindje verwacht. Toen ik met mijn gezin naar Zuidlaren verhuisde viel ineens alles samen: tijd om er met volle energie mee aan de slag te gaan, en de mooie bosrijke omgeving als inspiratie. En opeens was daar, in het dorp van Berend Botje, de naam Berend Boekje geboren.”

Wat het boek zo uniek maakt, is dat het op zo’n manier gemaakt is dat het voor iedere gezinssamenstelling te gebruiken is. Want gezinnen zijn er in allerlei soorten en maten. Zoals een mama en papa, twee mama’s en een papa of een samengesteld gezin. Maar ook drie opa’s of vijf broertjes en zusjes. Brunsting: ,,Het kan best pijnlijk zijn als er in een boek geen plekje voor iemand is, of dat je juist een pagina moet doorstrepen. Dat zal in dit boek niet nodig zijn. Zo kun je namelijk zelf invullen wat je van het kindje bent. Op deze manier is er ook plek voor bijvoorbeeld een goede vriend of buren. Het geboorteboek is ook makkelijk in en uit elkaar te halen. Wil je extra pagina’s toevoegen of een andere volgorde? Dat kan! Daarmee is dit eerste jaarboek geschikt voor alle samenstellingen.”

De look and feel van het boek is geïnspireerd door de natuur. Zo zijn de maandpagina’s gekoppeld aan de seizoenen. Ook bij de materiaalkeuze is rekening gehouden met de natuur en gekozen voor gerecycled papier en verpakkingsmateriaal. Het geboorteboek is te verkrijgen via www.berendboekje.nl. Hier staan ook invultips om mensen op weg te helpen en voor inspiratie. Verder is het boek te verkrijgen bij de Bruna te Zuidlaren, Hartendief te Groningen en Rapunsel te Assen.